Novi glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda položio zakletvu

Svet 16. jun 202113:43
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Robert Vos

Novi glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, britanski advokat Karim Kan položio je zakletvu i obećao da će se obratiti državama koje nisu članice suda i potruditi da se suđenja održavaju u zemljama u kojima su zločini počinjeni. Kan, 51-godišnji advokat, ima dugogodišnje iskustvo u međunarodnom pravu kao tužilac, istražitelj i branilac. Preuzeo je funkciju od tužiteljke Fatoue Bensude iz Gambije, čiji je devetogodišnji mandat istekao u utorak.

„Prioritet za mene, a verujem da je to princip Rimskog statuta, nije da se previše usredsredim gde se odvijaju suđenja, već da obezbedim se porazi nekažnjivost i obezbedi odgovornost“, rekao je Kan, pozivajući se na međunarodni ugovor koji je osnovano sud, u njegovom prvom govoru posle polaganja zakletve.

On je rekao da bi Hag trebalo da bude samo sedište suda a da se sudi u zemljama i regionima gde su zločini počinjeni.

Kan je rekao da želi da sarađuje sa zemljama koje nisu među 123 države članice suda kako bi se postigla pravda. Svetske sile Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina nisu članice i ne priznaju nadležnost suda.

„Uveren sam da možemo da nađemo zajednički jezik u potrazi kako bi obezbedili iskorenjivanje genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina“, rekao je Kan.

Kan je nedavno vodio specijalnu UN istragu o zločinima u Iraku, rekavši prošlog meseca u Savetu bezbednosti da je otkrio „jasne i uverljive dokaze“ da su ekstremisti Islamske države počinili genocid nad pripadnicima etničke manjine 2014. godine.

U prošlosti je branio klijente na međunarodnim sudovima, uključujući bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora i zamenika predsednika Kenije Vilijama Ruta.

Komentari

Vaš komentar