Nove mere u Nemačkoj na nacionalnom nivou – „ručna kočnica“ za koronu

Svet 13. apr. 202112:06 > 12:075 komentara
Podeli:
Izvor: Boris Roessler/dpa via AP

Nemačka vlada odobrila je novi niz mera na nacionalnom nivou za borbu protiv koronavirusa, koje će "nadjačati" one uvedene na nivou saveznih pokrajina, doznaje se u utorak iz izvora bliskih vladi. 

Zakon, koji nazivaju „ručna kočnica“, uključivao bi policijski čas na lokalnom nivou i zatvaranje trgovina ako broj zaraza u bilo kojem delu zemlje postane previsok.

Povezane vesti

Zakon još mora da odobri parlament, a vlada traži da se pribegne ubrzanoj proceduri kako bi bio što pre izglasan.

Namera da se savezna pravila postave iznad pokrajinskih izazvala je kontroverze u Nemačkoj, gde federalni sistem pokrajinama u velikoj meri ostavlja slobodan prostor da odluče kako i kada će se boriti sa zarazama.

Nemačka se suočava s trećim talasom epidemije, a kancelarka Angela Merkel u ponedeljak je rekla da je „možda reč o najjačem“ talasu do sada.

U protekla 24 sata u Nemačkoj je registrovano još 10.810 slučajeva koronavirusa, a 294 osobe su preminule, saopštio je Institut „Robert Koh“.

Ukupan broj zaraženih dostigao je 3.022.323.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 13.567.817 osoba, dok ih je 5.117.056 primilo i drugu dozu.

Merkel i savezni premijeri na sastanku 22. marta su mere produžili do 18. aprila, prvenstveno zbog porasta broja zaraženih mutiranim oblicima koronavirusa koji su se pojavili i u toj državi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar