Novcem za pomoć protiv epidemije platili džinovsku statuu lignje

Svet 04. maj. 202115:19 > 15:357 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Jedan priobalni grad u Japanu iskoristio je novac dodeljen kao pomoć za saniranje ekonomskih posledica koronavirusa kako bi platio džinovsku statuu lignje.

Statua duga 13 metara koštala je nešto više od 190.500 evra. Nalazi se u lučkom mestu Noto, gde se leteće lignje smatraju lokalnom poslasticom, javlja BBC.

Povezane vesti:

Zvaničnici Notoa su izjavili lokalnim medijima da je statua deo dugoročnog plana da namame turiste nakon pandemije koronavirusa.

Japan je suočen sa skokom broja slučajeva kovida-19, a u Tokiju je trenutno na snazi vanredno stanje – treće od početka pandemije.

U ribarskom gradiću Noto, koji se nalazi u prefekturi Išikava na sredini zapadne obale Japana, bilo je veoma malo zabeleženih slučajeva. Ali na grad je uticalo drastično smanjenje broja turista.

Noto je primio oko 6,1 milion evra kroz nacionalne grantove namenjene za hitnu finansijsku pomoć oblastima pogođenim pandemijom, javlja Jahu.

Novac nije bilo obavezno potrošiti na stvari neposredno u vezi sa kovidom-19, ali neki su kritikovali gradske vlasti zbog trošenja na džinovsku lignju, naročito zato što pandemija još nije gotova.

Jedan meštanin ispričao je lokalnim medijima da je novac mogao poslužiti kao „hitna finansijska podrška“ medicinskom osoblju ili ustanovama zdravstvene zaštite.

Kao i drugde, turizam u Japanu je u krizi zbog pandemije koronavirusa.

Ta zemlja će ove godine biti domaćin Olimpijskih igara, ali prisustvo stranih gledalaca nije dozvoljeno, zbog čega će Japan biti na gubitku od oko 1,5 milijardi evra, prema procenama pojedinih stručnjaka.

Komentari

Vaš komentar