Nova talibanska vlada obećava mir, Zapad nudi saradnju, ali ne i priznanje

Svet 03. sep. 202119:36 > 19:372 komentara
Podeli:

Jedan od osnivača talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar predvodiće novu avganistansku vladu. Konstitutivna sednica održana je danas, ali bez prisustva medija i bez saopštavanja detalja, ko je sve od političkih snaga i plemena ušao u Vladu samoproglašenog Emirata.

Nove vlasti obećavaju uvođenje reda i zavođenje mira po pravilima njihovog tumačenja islamskog prava.

Povezane vesti

Žene u Kabulu izašle su hrabro na ulicu braneći svoje pravo na rad i školovanje.

Neimenovani izvori u Kabulu saopštili su da će pored Mule Baradarua, koji vodi političku kancelariju talibana, u vladi biti i Mula Muhamed Jakob, sin pokojnog osnivača talibanskog pokreta Mule Omara, i Šer Muhamed Abas Stankzai, nekadašnji zamenik ministra odrbarne u prvoj talibanskoj Vladi.

Posle zatvaranja kabulskog aerodroma desetine hiljada Avganistanaca pokušava da pobegne u susedni Pakistan. Vlada u Islamabadu objavila je da neće primati izbeglice, ali je rampa na prelazu Spin Buldak spuštena samo za one koji se sumnjiče za izvoz terorizma. U stampedu,kada je masa nasilno ušla u Pakistan stradala je najmanje jedna osoba.

Rastući ekonomski problemi najveći su izazov nove Vlade. Više od trećine stanovništva živi s manje od dva dolara dnevno.

„Nakon formiranja vlade, ako Bog da, stvari će biti bolje. Grad će biti mirniji. Sada neki ljudi, pretvarajući se da su talibani, ucenjuju i uzimaju reket od trgovaca. Daće Alah da se stvari uskoro srede“, kaže neimenovani talibanski borac.

Izvor : N1

EU je najavila da će sarađivati sa talibanima pod strogim uslovima, ali to ne znači da Unija priznaje novu avganistansku vladu.

„Da bismo podržali avganistansko stanovništvo, moraćemo se povezati sa novom vladom u Avganistanu, što ne znači priznanje. To je operativni angažman. Procenjivaćemo njihovo ponašanje i njihovu posvećenosti da ne budu baza za izvoz terorizma po svetu“, kaže visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Izvoz terorizma i rat za raspad zemlje brine i Moskvu.

„Moramo da razmislimo kako da se talibani što brže pridruže porodici civilizovanih nacija. To će olakšati komunikaciju, i na neki način uticati na rešavanje važnih pitanja“, navodi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Prvi problem sa kojim se ostatak sveta suočava je sudbina hiljada stranih državljana koji nisu uspeli da napuste Avganistan.

„Naš pristup je da ne priznajemo Talibane kao vlast, ali ipak vidimo važnost održavanja komunikacije, pre svega zbog bezbednosti britanskih državljana. Talibani su preduzeli niz pozitivnih stvari na nivou reči, ali moramo da vidimo da li će to pretočiti u dela“, rekao je šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Zapad će pored diplomatskih kanala koje sada idu preko Katara, imati i moćnu polugu finasijskih ucena nove Vlade u Kabulu, ako talibanima ekonomski prosperitet zemlje i bežanje od ponora gladi bude važno.

Komentari

Vaš komentar