Noći košmara u pojasu Gaze i Izraelu, sukob preti da preraste u totalni rat

Svet 13. maj. 202119:21 > 19:228 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ne smiruje se nasilje u pojasu Gaze i Izraelu - najgore u poslednjih nekoliko godina. Hamas je nastavio sa raketiranjem izraelskih gradova. Zbog napada na Tel Aviv, zatvoren je aerodrom Ben Gurion. Izraelska vojska odgovorila je vazdušnim udarima po ciljevima u Gazi. Broj žrtva dostigao je gotovo stotinu, a poginulo je najmanje 15-tore dece.

Dok u gradovima sa mešovitim stanovništvom ne jenjavaju ulični sukobi Jevreja i Arapa, u kojima su bar dve osobe linčovane, za stanovnike sa obe strane žice ovo je bila treća noć košmara. Sukob preti da preraste u totalni rat.

povezane vesti

Svedoci događaja kažu:

„Izrael je poludeo“

„Celi je Izrael pod napadom. Ovo je zastrašujuća situacija“.

Hamas je i rano jutros lansirao rakete na Tel Aviv i prema Jerusalimu. Izrael je nastavio sa udarima na islamiske frakcije u Gazi uprkos odluci američkog predsednika da u region pošalje svog ličnog izaslanika Hadija Amara.

„Moje je očekivanje i nada da će se ovo završiti bolje pre nego kasnije. Naravno, Izrael ima pravo da se brani. Imate to pravo kada na vašu teritoriju padne hiljade raketa. Mislim da ćemo u naredna 24 sata imati dobre vesti. I mislim da ćemo situaciju staviti pod kontrolu“, kaže Bajden.

Izrael najavljuje da je akcija kažnjavanja Hamasa tek počela. Počela su i hapšenja palestinskih demonstranata u mešovitim gradovima, gde su zapaljena neka vozila i dve sinangoge.

„Videli smo arapske izgrednike kako pale sinagoga, pale automobile, napadaju policajce, vređaju mirne građane. To je nešto što ne možemo prihvatiti. Ovo je anarhija. Ništa je ne može opravdati. I reći ću vam i više od toga – ništa ne može opravdati linč Jevreja od strane Arapa i ništa ne može opravdati linč Arapa od strane Jevreja. Nećemo to prihvatiti. To nismo mi, ni ovo nasilje , ni ovo divljaštvo, vratićemo red u izraelske gradove“, kaže premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Na granici s Gazom raspoređene su tri jedinice Izraelske vojske: Padobranska brigada, Golanska pešadijska brigada, i 7. oklopna. Armija od političara čeka eventualno naređenje o kopnenoj intervenciji. Hamas međutim poručuje da Jevreje tek čekaju iznenađenja, a zabeležini su i prvi sukobi na Zapadnoj obali. Palestinski predsednik pozvao je Izrael da prekine sa okupacijom arapskih teritorija.

Izvor: Agencije/N1

„Obraćam se posebno Americi i Izraelu: Siti smo vas! Odlazite od nas! Ostavite nas na miru! Mo smo vam trn u oku, ali nikada nećemo otići iz svoje zemlje. Prekinite sa okupacijom danas, što pre“, poručuje palestinski predsednik Mahmud Abas.

U senci sukoba koji odnosi sve više žrtava, skoro 100.000 Palestinaca poroslavilo je danas ispred džamije Al Aksa u Jerusalimu ramazanski Bajram uz masovno skandiranje: „Smrt Izraelu“ i „Bože, daj pobedu Gazi“.

Komentari

Vaš komentar