Nikol Pašinijan i zvanično imenovan za premijera Jermenije

Svet 02. avg. 202114:34
Podeli:
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Nikol Pašinijan je zvanično imenovan za premijera Jermenije, posle pobede njegove partije na izborima u junu. Novoizabrani parlament prvi put se sastao, a partija Pašinijana, koji je do sada obavljao dužnost premijera, predložila ga je za predsednika vlade.

Jermenski predsednik Armen Sarkisijan potom je potpisao dekret o imenovanju. Prema Ustavu Jermenije, vlada mora da se formira u roku od 15 dana.

Na prevremenim izborima 20. juna stranka Pašinijana je 71 mesto u parlamentu sa 125 mesta. Manje partije i opozicija tvrdili su da je glasanje nevažeće zbog izbornih nepravilnosti.

Izborna komisija je, međutim, odbacila tu tvrdnju, navodeći da nema dokaza da su izborne neregularnosti uticale na rezultat.

Bivši novinar Pašinijan (46), koji je 2018. postao premijer posle mirnih protesta protiv korumpirane tadašnje državne elite, gubio je popularnost posle poraza jermenske vojske prošle jeseni u sukobu sa Azerbejdžanom.

Poraz je izazvao nezadovoljstvo stanovništva i političku krizu i zbog toga je Pašinjan raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Komentari

Vaš komentar