Niko nije uspeo da formira vladu u Bugarskoj, novi izbori raspisani za 11. jul

Svet 11. maj. 202114:232 komentara
Podeli:
Izvor: GERB Party/Handout via REUTERS

Bugarski predsednik Rumen Radev u utorak je raspisao prevremene parlamentarne izbore za 11. jul i ovlastio Stefana Janeva, svog bliskog savetnika za bezbednost i odbranu, kao premijera za prelazni period dok se ne formira nova vlada.

Najsiromašnija članica Evropske unije ponovo izlazi na birališta tri meseca nakon što su nerešeni izbori u aprilu rezultirali rascepkanim parlamentom koji nije uspeo da sastavi vladu.

Janev (61), zamenik premijera i ministra odbrane u prvoj prelaznoj vladi iz 2017. godine, imaće zadatak da upravlja pandemijom koronavirusa i osigura poštene izbore, rekao je predsednik u saopštenju, potvrdivši raniji izveštaj Rojtersa.

Predsednik Radev je oštar kritičar dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova.

Janevljeva vlada će takođe morati da odluči da će predati nacionalni plan Briselu o tome kako Sofija planira da iskoristi više od šest milijardi evra iz fonda EU za oporavak od koronavirusa.

Finansijama će upravljati Asen Vasiljev (43), koji je diplomirao na Harvardu i koji je 2013. godine služio kao privremeni ministar privrede i energetike. Vasiljev je bio deo tima koji je pripremio Radevljeve predloge projekata koji će se finansirati iz EU fondova za oporavak.

Borisovljeva sadašnja stranka desnog centra GERB ponovo je nakon glasanja u aprilu bila najveća stranka, ali izgubila je mesta zbog besa naroda zbog ukorenjene korupcije, dok ostale stranke nisu želele u koaliciju sa njom.

Borisov nije uspeo da formira vladu, a takođe su propali pokušaji nove antielitističke stranke koju predvodi TV voditelj Slavi Trifonov, kao i treće najveće stranke, Socijalista.

Analitičari kažu da će novi izbori u julu najverovatnije stvoriti još jedan rascepkani parlament, koji bi mogao da zakomplikuje formiranje vlade. Nedavna anketa je pokazala da Borisovljev GERB i Trifonovljev ITN („Postoji takav narod“) imaju jednake šanse.

Komentari

Vaš komentar