Netanjahu traži gvozdenu disciplinu od opozicije kako bi otežali život vladi

Svet 14. jun. 202116:231 komentar
Podeli:
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu, sada vođa opozicije, rekao je na sastanku vođa partija koje ga podržavaju da nova izraelska vlada neće trajati dugo. On je ponovio da je ta vlada zasnovana na "prevari, mržnji i težnji za vlašću", te suviše podeljena da bi uspela. Ne pominjući novog premijera Naftalija Beneta po imenu, Netanjahu je rekao da zahteva "gvozdenu disciplinu" i koheziju od opozicije kako bi se otežao život vladajućoj koaliciji i "doneo spas narodu i državi Izrael".

Netanjahu je najavio da će se slični sastanci održavati svakog ponedeljka u 13.30 po lokalnom vremenu.

Povezane vesti

„Ako radimo za taj cilj uspećemo, a ako se međusobno sukobljavamo, nećemo“, rekao je bivši izraelski lider, očito aludirajuči na izjavu jednog poslanika svoje konzervativne partije Likud koji je vođu partije Religiozni cionizam optužio za svrgavanje Netanjahua.

Netanjahu se fotografisao sa svojim pristalicama koje su prisustovovale tom sastanku, pošto je prethodno izbegao da se fotografiše sa Benetom prilikom primopredaje vlasti, preneli su izraelski mediji.

Izraelski parlament-Kneset je sinoć tesnom većinom izglasao poverenje takozvanoj vladi promene, predvođenoj Benetom, liderom desničarske partije Jamina.

Benet će na osnovu koalicionog sporazuma biti premijer prve dve godine mandata nove vlade, a onda će ga zameniti sadašnji šef diplomatije Jair Lapid, arhitekta nove koalicije.

U opoziciji su Netanjahuov konzervativni Likud, dve partije ultraortodoksnih Jevreja, jedna ultradesna stranka i partija izraelskih Arapa Zajednička lista.

Palestinski premijer: Svrgavanje Netanjahua – kraj najgoreg perioda u odnosima sa Izraelom

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je ocenio da se svrgavanjem premijera Izraela Benjamina Netanjahua zatvara poglavlje jednog od „najgorih perioda“ izraelsko – palestinskog sukoba.

„Odlazak izraelskog premijera posle 12 godina na vlasti označava kraj jednog od najgorih perioda u istoriji izraelsko – palestinskog sukoba“, rekao je Štajeh uoči redovne nedeljne sednice vlade Palestinske uprave.

Izvor : ABBAS MOMANI / AFP

On je, međutim, dodao da nema iluzija o novoj vladi, niti izgledima za napredak ka postizanju mirovnog sporazuma sa Palestincima.

„Mi ne vidimo da je ta nova vlada manje loša od prethodne i osuđujemo izjave novog premijera Naftalija Beneta kojima se podržavaju izraelska naselja“, rekao je palestinski premijer misleći na naseljavanje okupirane Zapadne obale.

On je ocenio da nova vlada „nema budućnosti ako ne bude razmatrala budućnost palestinskog naroda i njihova legitimna prava“.

Poznavaoci bliskoistočnih prilika potvrđuju da će palestinsko pitanje svakako zadavati brigu novoj Vladi Izraela, pa se očekuje da se njime ne bavi bar neko vreme.

Komentari

Vaš komentar