Neredi u Senegalu, četiri osobe poginule

Svet 05. mar. 202123:50
Podeli:
Senegal, neredi
Izvor: REUTERS/Zohra Bensemra

U sukobima snaga reda u Senegalu i demonstranata koji traže oslobađanje opozicionara Usmana Sonkoa četiri osobe su poginule, objavila je vlada te zapadnoafričke zemlje i obećala da će upotrebiti sva sredstva da ponovo uspostavi red.

„Vlada žali zbog izgubljenih života“ za vreme događaja „koji proističu iz velikog banditizma i pobune“, rekao je u obraćanju preko televizije ministar unutrašnjih poslova Antoan Feliks Abdulaje Diom.

On je optužio opoziconara Usmana Sonkoa da je pozvao na nasilje i na pobunu.

Hapšenje Sonkoa, koji je bio treći na predsedničkim izborima 2019, doveli su do izliva nezadovoljstva izazvanog teškim životnim uslovima.

U Dakaru, glavnom gladu Senegala danas su vodjene ulične borbe snaga bezbednosti i stotine mladih koji su tražili oslobađanje glavnog opozicionara Usmana Sonkoa.

Tenzije su porasle poslednja dva dana u zemlji koja obično važi za ostrvo stabilnosti u Zapadnoj Africi, bez izgleda za smirivanje, a vlasti su rešile da zadrže Sonkoa u pritvoru.

U više kvartova u Dakaru danas su izbili jaki sukobi koji nisu viđeni više godina, a policija je izgleda odgovarala uglavnom sredstvima za borbu protiv demonstracija.

Mnogi demonstranti su izrazili bes prema predsedniku Maki Salu.

Protesta je bilo danas i u drugim gradovima Senegala.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Senegalu i zatražio da se izbegne eskalacija.

Komentari

Vaš komentar