Nepalski planinari prvi osvojili vrh K2 tokom zime

Svet 16. jan. 202120:54
Podeli:
K2, planina, planinari
Izvor: AMELIE HERENSTEIN / AFP

Tim nepalskih planinara postao je prvi koji se zimi popeo na vrh K2, drugu najvišu planinu na svetu, potvrdio je sekretar Alpskog kluba Pakistan.

Desetočlani tim krenuo je u „izuzetno tešku“ ekspediciju 12. januara, prkoseći lavinama, snažnom vetru i temperaturi od oko minus 50 stepeni Celzijusa.

Značajno postignuće, međutim, pokvareno je smrću španskog planinara Sergija Mingotea, koji je bio deo ekspedicije, ali ne i član tima koji se pokušavao popeti na vrh.

Prema rečima Karara Haidrija, sekretara Alpskog kluba Pakistan, službenog planinarskog saveza u zemlji, Španac je preminuo u baznom logoru.

„Mingote se spuštao do baznog logora iz kampa 1 kada je oko 15:45 u subotu pao u pukotinu. Preminuo je na tom mestu i njegovo telo treba evakuisati“, izjavio je Haidri za AA.

Najmanje tri planinara povređena su tokom ekspedicije i prebačeni su u bazni logor na lečenje.

Na zastrašujući K2, sa 8.611 metara visine, poznat i kao „divlja planina“ zbog svog opasnog terena, zimi se nikada nisu popeli planinari.

Svih pet prethodnih pokušaja dosezanja vrha zimi bilo je neuspešno, a najveću nadmorsku visinu od 7.750 metara postigli su Denis Urubko i Marcin Kaczkan krajem 2002. i početkom 2003. godine.

Oko 300 planinara stiglo je na vrh i pre, ali svi su to učinili tokom leta ili proleća.

Čak i u relativno boljim vremenskim uslovima, 86 planinara izgubilo je život pokušavajući se popeti planinu koja se nadvija nad Shigarom u slikovitoj severnoj regiji Gilgit-Baltistan koja se graniči s Kinom.

Ta regija je dom pet od 14 najviših vrhova na svetu – Karakoram, Himalaja, Hindu-kuš i Pamir – i vekovima je u središtu pažnje planinara i avanturista.

Komentari

Vaš komentar