Nemački Zeleni odobrili koaliciju, Olaf Šolc u sredu postaje kancelar

Svet 06. dec. 202115:47 > 15:50
Podeli:
Izvor: Christof STACHE / AFP

Nemačka ekološka stranka Zeleni saopštila je da je njeno članstvo odobrilo koalicioni sporazum o formiranju nove vlade, čime je otvoren put izboru socijaldemokrate Olafa Šolca za kancelara.

Pročitajte još:

Izjašnjavanje članova Zelenih bilo je poslednja prepreka formiranju vlade, koju će uz tu stranku činiti i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), i protržišna, liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP).

Zeleni su jedina od tri partije nove parlamentarne većine čije je celokupno članstvo moglo da glasa o koalicionom sporazumu.

Kopredsednici Zelenih, Robert Habek (Habeck) i Analena Berbok (Annalena Baerbock), objavili su da je sporazum podržalo 86 odsto glasalih.

„Ulazimo u snažnu novu vladu, sa veoma jakim i raznovrsnim kabinetom, uz snažnu podršku na glasanju“, rekla je Berbok, buduća šefica diplomatije.

Organi SPD i FDP su tokom vikenda ubedljivom većinom podržali sporazum o formiranju takozvane „semafor“ koalicije, nazvane po bojama koje se koriste za označavanje tri stranke (crveno-žuto-zeleno).

Šolc u sredu treba da bude izabran za kancelara, čime će biti okončana 16-godišnja vladavina Angele Merkel.

Za izbor vlade je potrebno da glasa najmanje 369 od 736 poslanika Bundestaga, a nova vladajuća koalicija ima 416 mandata u parlamentu.

Komentari

Vaš komentar