Nemački liberali odobrili koalicioni sporazum o formiranju nove vlade

Svet 05. dec. 202117:56 > 17:57
Podeli:
Izvor: Reuters/Annegret Hilse

Nemačka liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) odobrila je koalicioni sporazum o formiranju nove vlade sa dve stranke levog centra - SDP i strankom Zeleni, pa je kandidat za kancelara Olaf Šolc korak bliže preuzimanju dužnosti novog lidera zemlje.

Koalicioni sporazum su u subotu odobrili članovi SDP na kongresu stranke, a u ponedeljak se očekuje izjašnjavanje Zelenih, pre nego što Bundestag u sredu bude glasao o izboru Šolca.

„Ovo je koalicioni sporazum za politiku centra, koji neće pomeriti našu zemlju ulevo, ali želi da je pomeri napred“, rekao je lider FDP Kristijan Lindner na kongresu stranke.

Za sporazum je glasalo 535 delegata, 37 je bilo protiv, a osam uzdržano.

Nova nemačka vlada ima za cilj da pojača napore u borbi protiv klimatskih promena i učini više na modernizaciji zemlje, uključujući poboljšanje mobilnih i internet mreža.

Takođe planira liberalniju socijalnu politiku, uključujući legalizaciju prodaje kanabisa u rekreativne svrhe i olakšavanje puta do nemačkog državljanstva, dok obećava veće napore za deportaciju imigranata koji ne dobiju azil.

Na insistiranje FDP, koalicioni partneri su se saglasili da neće podizati poreze niti ukidati „kočnicu za dugove“, pravilo da Nemačka ne sme da troši više nego što budžetski prihoduje.

Lindner bi trebalo da postane novi ministar finansija, a stranka će dobiti i ministarstva saobraćaja, pravde i obrazovanja.

Komentari

Vaš komentar