Nemački kancelar: Makronova pobeda – snažan signal u korist Evrope

Svet 24. apr. 202222:13 > 22:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Michael Kappeler/DPA via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) čestitao je Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) pobedu na francuskim predsedničkim izborima, uz uverenje da su francuski birači poslali "snažan signal u korist Evrope".

„Čestitam“, napisao je Šolc na Tviteru na francuskom jeziku, potom je nastavio na nemačkom.

„Čestitam, dragi predsedniče! Vaši glasači su danas poslali snažan signal u korist Evrope. Radujem se što nastavljamo dobru saradnju“, naveo je Šolc.

Povezano:

Prethodno su čestitke uputili premijer Italije Mario Dragi (Draghi) i Velike Britanije Boris Džonson (Johnson).

Prvi je reagovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) koji je rekao da EU može da računa na Francusku narednih pet godina, koliko traje predsednički mandat u Francuskoj.

Italijanski premijer Mario Dragi (Draghi) izjavio je da Makronova pobeda predstavlja "veličanstvenu vest za celu Evropu", navodi se u saopštenju italijanske vlade.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) u prvoj reakciji na Tviteru napisao je na francuskom jeziku da čestita Makronu i da je Francuska jedan od najbližih i najvažnijih saveznika. "Srećan sam što ćemo nastaviti da radimo zajedno na ključnim pitanjima za naše dve zemlje i za svet", naveo je Džonson.

Prema rezultatima izlaznih anketa, odlazeći predsednik Francuske, centrista Makron osvojio je večeras izmedju 57,6 i 58,2 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora.

Njegova protivnica, liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) osvojila je izmedju 41,8 i 42,4 odsto glasova.

Centrista Makron je pre pet godina prvi put izabran za predsednika i tada je sa 39 godina postao najmladji šef države koji je uzdrmao tradicionalne stranke, levicu i desnicu, koje su se smenjivale na vlasti.

Komentari

Vaš komentar