Nemački demohrišćani optužuju ukrajinske izbeglice za „socijalni turizam“

Svet 27. sep 202211:465 komentara
Izvor: Reuters/ Fabian Bimmer

Predvodnik demohrišćanske opozicije u Bundestagu i predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc kritikovao je deo ukrajinskih izbeglica zbog iskorišćavanja nemačkog socijalnog sistema.

„Mi u međuvremenu imamo pojavu ‘socijalnog turizma’: za Nemačku, nazad za Ukrajinu, za Nemačku, nazad za Ukrajinu“, rekao je Merc u razgovoru za Bild TV.

On veruje da je pozadina ovog trenda činjenica da ukrajinske izbeglice od aprila imaju pravo na punu socijalnu pomoć i finansijsku podršku kao i državljani Nemačke. To za odrasle iznosi 449 evra i za svako dete, u proseku i zavisno od starosti, oko 300 evra. Uz to dolazi pokrivanje troškova stanovanja.

Izbeglice iz Ukrajine su pre aprila meseca primale pomoć na osnovu zakona o tražiocima azila, pri čemu se radi o nižim iznosima novčane pomoći.

Uporedo sa kritikovanjem Ukrajinaca u Nemačkoj, Merc se usprotivio i pružanju zaštite Rusima koji beže od mobilizacije, kao što je to najavila socijaldemokratska ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

„Nas očekuju još veći problemi ako ministarstvo unutrašnjih poslova ostvari to što planira i pruži opštu zaštitu muškarcima koji u Rusiji ne žele da budu mobilizovani“, rekao je Merc.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije žestoko su kritikovali njegove izjave. Ministarka unutrašnjih poslova Fezer je komentare predsednika CDU nazvala „prljavim“.

„Ovo je sakupljanje političkih bodova preko leđa ukrajinskih žena i deca koji su pobegli od Putinovih bombi i tenkova“, rekla je Fezer.

Zeleni su najveću opozicionu stranku optužili da poseže za rečnikom desnih populista, ciljajući na stavove Alternative za Nemačku (AfD), čiji predstavnici su ranije iznosili optužbe na račun izbeglica iz Ukrajine zbog navodne zloupotrebe nemačkog socijalnog sistema.

Do septembra je u Nemačku stiglo nešto manje od milion izbeglica iz Ukrajine koje, za razliku od ostalih izbeglica, od samog dolaska imaju pravo na punu socijalnu pomoć, integracione kurseve i pravo na rad.

Komentari

Vaš komentar