Nemačka zabrinuta zbog mogućeg dolaska ruskih plaćenika u Mali

Svet 15. sep 202117:394 komentara
Izvor: Reuters/Amadou Keita

Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog mogućeg raspoređivanja ruskih plaćenika u Maliju, u zapadnoj Africi.

Nemačka ima blizu 1.500 vojnika u sastavu misija UN za stabilizaciju (MINUSMA) i EU za obuku u toj zemlji (EUCAP).

„Mi smatramo mogućnost takve saradnje (Malija i privatnih plaćenika) takođe vrlo zabrinjavajućom“, rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova, podržavajući stav Francuske koja ima mnogo veće vojno prisustvo u Maliju, prenosi AP.

Jedna portparolka ministarstva odbrane rekla je da će se Nemačka, ako malijska vlada sprovede te planove, obratiti svojim evropskim i međunarodnim partnerima i „razmotriti moguće posledice“.

Francuske vlasti već su otvoreno izrazile zabrinutost zbog pregovora malijskih vlasti sa privatnom ruskom kompanijom Vagner, upozoravajući da bi Francuska mogla da povuče svoje vojnike, koji se osam godina bore protiv ekstremista, ukoliko bi u Maliju bili raspoređeni plaćenici iz kompanije Vagner, prenosi Frans pres.

Prema francuskim izvorima, vladajuća hunta u Bamaku razmatra mogućnost raspoređivanja oko hiljadu ruskih paravojnih snaga za obezbeđivanje lidera zemlje.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer je preko Tvitera upozorila da bi sporazum vladajuće vojne hunte u Bamaku sa ruskom kompanijom Vagner doveo u pitanje mandat nemačke vojske u Maliju.

„Ukoliko vlada Malija usvoji takve sporazume sa Rusijom, to protivreči svemu što su Nemačka, Francuska, EU i UN uradili u Maliju poslednjih osam godina“, upozorila je nemačka ministarka.

Grupa Vagner, sa kojom Moskva negira da ima bilo kakve veze, pruža usluge održavanja vojne opreme i obuke, ali se takođe veruje i da obezbeđuje plaćenike i sumnja se da pripada biznismenu bliskom Kremlju Jevgeniju Prigožinu. Njeni pripadnici već deluju u Centralnoafričkoj Republici i Libiji.

Komentari

Vaš komentar