Nemačka ukinula zabranu reklamiranja abortusa

Svet 24. jun 202215:001 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nemačka je ukinula zabranu reklamiranja usluge prekida trudnoće, u odluci parlamenta koju je ministarka za porodicu Liza Paus opisala kao "trijumf u osnaživanju prava žene."

Za ukidanje člana krivičnog zakona o reklamiranju abortusa, na plenarnoj sednici su glasali svi osim poslanika opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU i desničarske Alternative za Nemačku.

Povezane vesti:

Izbrisani član 219a zakona je zabranjivao oglašavanje abortusa, ali je, pretnjom tužbe, sputavao i lekare u objavljivanju medicinskih informacija o prekidu trudnoće.

Pausova je agenciji dpa rekla da oseća olakšanje. „Lekari konačno smeju da objave činjenice o abortusu bez straha od krivičnog gonjenja ili stigmatizacije,“ rekla je ministarka.

Od sada, žene u slučaju neželjene trudnoće mogu da se oslone na stručne savete i dobru podršku, dodala je Pausova. „Abortus ne treba da bude krivično delo, već zdravstvena usluga,“ dodala je.

„Danas je veliki dan za nemačke lekare, a posebno za žene u našoj zemlji,“ rekla je. „Zdravlje žena i pravo da same odlučuju osnovne su slobode.“

Odluku je pozdravio i ministar pravosuđa Marko Bušman, uz primedbu da je ukinuti zakon bio „apsurdan i neprimeren sadašnjosti.“

Nasuprot tome, Biskupska konferencija Katoličke crkve u Nemačkoj izražava žaljenje što je ukinuta zabrana reklamiranja usluge abortusa.

Jedan portparol konferencije je ocenio da bi, umesto ukidanja, parlament bolje postupio da je preradio zakon i bolje razdvojio reklamu od objavljivanja medicinskih činjenica.

„Crkva smatra da bi takvo rešenje bolje služilo intersu žena i ustavom određenoj zaštiti nerođene dece,“ rekao je predstavnik crkve Matijas Kop.

Uz ukidanje odredbe 219a, zakonodavci su odredbe koje brane neprimerenog i potencijalno prevarno reklamiranje u kontekstu prekida trudnoće preselili pod druge članove krivičnog zakona.

Komentari

Vaš komentar