Nemačka priznala genocid u Namibiji, traži oprost od potomaka žrtava

Svet 28. maj 202110:12 > 10:1318 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Siphiwe Sibeko

Nemačka se izvinila i prvi put zvanično priznala da je pre više od 100 godina učestvovala u Namibiji u genocidu čije su žrtve bili pripadnici plemena Herero i Nama.

Od 1904. do 1908. godine nemački vojnici su, zbog pobune protiv kolonista koji su prisvajali zemlju, ubili oko 65.000 pripadnika plemena Herero i 10.000 ljudi iz plemena Nama, što su istoričari i Ujedinjene nacije proglasili za prvi genocid u 20. veku.

Povezane vesti:

Nemačka je priznala “moralnu odgovornost” za ubistva, ali je izbegavala zvanično izvinjenje, zbog zahteva za odštetom, navodi Rojters.

Šef nemačke diplomatije Hejko Mas je, posle pregovora sa Namibijom koji su trajali duže od pet godina, saopštio: “Sada ćemo zvanično te događaje nazivati onim što jesu iz današnje perspektive – genocidom. U svetlu istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, zatražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava”.

Mas je naveo da je Nemačka pristala da sa 1,1 milijardi evra finansira razvojne projekte od kojih će direktne koristi imati zajednice pogođene genocidom.

Mediji u Namibiji tvrde da su projekti vezani za infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje tokom naredne tri decenije.

Nemačka je, posle Velike Britanije i Francuske, bila treća kolonijalna sila na svetu, ali je sve kolonije izgubila posle Prvog svetskog rata.

Komentari

Vaš komentar