Nemačka prešla granicu od tri miliona zaraženih koronavirusom

Svet 12. apr. 202109:491 komentar
Podeli:
Nemačka korona
Izvor: DAVID GANNON / AFP

Nemačka je prešla granicu od tri miliona zaraženih kovidom-19, pokazuju podaci koje je u ponedeljak objavio referentni Institut Robert Koh (RKI).

Ukupan broj potvrđenih zaraženih kovidom-19 od početka pandemije je 3.011.000, odnosno 13.245 novozaraženih u odnosu na prethodni dan, naveo je institut, dok su od posledica korone umrle dosad 78.452 osobe.

Povezane vesti

Pored toga, dnevna stopa zaraženih gledana u poslednjih sedam dana je 136,4 na 100.000 stanovnika, što je iznad granice koja načelno treba da povuče zaoštravanje mera. Nemačke vlasti posebno gledaju na ovaj podatak kada odlučuju o donošenju protivepidemijskih mera.

Kancelarka Angela Merkel je ovog vikenda na sastanku sa poslanicima svoje konzervativne stranke ponovo pozvala na strogi oblik zatvaranja širom zemlje.

Cilj bi bio pokušaj da se zaustavi treći talas pandemije koji nastavlja da se širi uprkos već postojećim ograničenjima kretanja.

Njena vlada planira u utorak da zaoštri nacionalne antikovid propise da bi mogla da uvede lokdaun u celoj zemlji, uključujući i noćni policijski čas, izbegavajući otpor na lokalnom ili regionalnom nivou.

Tim amandmanom na postojeći zakon krši se tabu u Nemačkoj gde federalistički sistem vlasti daje važna ovlašćenja regionima u oblasti zdravstva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar