Nemačka policija uhapsila osobu koja je slala preteća pisma političarima

Svet 04. maj. 202114:281 komentar
Podeli:
Izvor: pixabay/ilustracija

Nemačka policija je u Berlinu uhapsila osobu za koju se sumnja da od 2018. političarima i javnim osobama šalje preteća pisma s radikalno desnom pozadinom, saopšteno je u utorak.

„Pedesettrogodišnji osumnjičeni uhapšen je u svom stanu u Berlinu. Sumnja se da je on, pod pseudonimom ‘NSU 2.0’, od 2018. slao pisma uvredljivog i pretećeg sadržaja s radikalno desnim porukama“, piše u saopštenju državnog tužilaštva u Frankfurtu koje je vodilo ovu istragu.

Osumnjičeni je, kako je saopštilo Ministarstvo pravosuđa savezne pokrajine Hesen, poslao 115 pisama pretećeg sadržaja u kojima je isticana snažna desničarska ideologija. Pisma su bila upućena političarima, uglavnom stranke Levica, ali i javnim osobama, uglavnom stranog poriekla, u Nemačkoj ali i Austriji.

Autor se skrivao iza pseudonima NSU 2.0, što je oznaka koja se odnosi na desničarsku terorističku organizaciju Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), koja je u razdoblju između 2000. i 2007. ubila 10 osoba, mahom stranaca, a jedina preživela članica ove grupe je 2018. osuđena na doživotni zatvor.

Uhapšeni je i pre bio osuđivan zbog krivičnih dela s ekstremno desnom političkom pozadinom.

Istraga je pokušala da dođe do saznanja kako je osumnjičeni došao do delimično tajnih adresa javnih osoba. Neke adrese su skinute s policijskih računara, zbog čega je načelnik policije u Hesenu prošle godine podneo ostavku.

Ministar unutrašnjih poslova Hesena Peter Beut izjavio je da istraga do sada nije pokazala da je neki pripadnik policije bio umešan u slučaj „NSU 2.0“.

„Tokom istrage velika je sumnja pala na policiju u Hesenu, ali nakon svega što danas znamo možemo da tvrdimo da nijedan policajac nije povezan s ovom serijom pretećih pisama“, rekao je Beut.

Nemačka stranka Levica izrazila je sumnju u teoriju o usamljenom počiniocu. Potpredsednica stranke Martina Rener je ukazala na povezanost počinilaca u prieđašnjim sličnim slučajevima, kao i na mnoga nerazjašnjena pitanja vezana uz slučaj „NSU 2.0“.

„Još je mnogo pitanja otvoreno, poput onog o tome kako je uhapšeni došao do skrivenih adresa javnih osoba“, rekla je Rener za Dojčlandfunk.

U utorak je objavljena i statistika koja pokazuje nagli porast politički motivisanih krivičnih dela u Nemačkoj.

Komentari

Vaš komentar