Nemačka policija otvorila istragu protiv Abasa zbog izjave o 50 holokausta

Svet 19. avg 202214:185 komentara
Mahmud Abas
Izvor: Alaa Badarneh/Pool/AFP

Berlinska policija je otvorila premilinarnu istragu protiv palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji je ove nedelje izjavio da je Izrael počinio 50 holokausta protiv Palestinaca.

Kako javlja nemački list Bild, Abas je pod istragom zbog mogućeg huškanja na nasilje, nakon što je primila zvaničnu krivičnu prijavu.

Povezane vesti

Abas je, tokom zajedničke konferencije za novinare u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom 16. avgusta, optužio Izrael da je počinio „50 holokausta“ protiv Palestinaca.

„Od 1947. do danas, Izrael je počinio 50 masakra u 50 sela… 50 pokolja i 50 holokausta“, rekao je on, odgovarajući na pitanje o predstojećoj 50. godišnjici napada u Minhenu 1972. godine, u kojem je ubijeno nekoliko izraelskih sportista.

Izjave palestinskog lidera izazvale su osude izraelskih i nemačkih zvaničnika, uključujući Šolca, koji je naknadno rekao da je „zgrožen nečuvenim komentarima Abasa“.

Abas je u sredu rekao da nije nameravao da negira jedinstvenost holokausta tokom svoje posete Nemačkoj.

„Ono na šta se misli jesu zločini i masakri počinjeni nad palestinskim narodom od Nakbe. Ovi zločini do danas nisu prestali“, dodao je on.

Nakba, ili Katastrofa, je izraz koji Palestinci koriste za označavanje prisilnog proterivanja gotovo 800.000 Palestinaca iz njihovih domova u Palestini 1948. kako bi se stvorio prostor za stvaranje Izraela.

Izraelski premijer Jair Lapid nazvao je Abasove izjave „monstruoznim lažima“.

U Nemačkoj su za vreme režima Trećeg Rajha, u periodu od 1939. do 1945. godine, nacisti sistematski ubijali milione ljudi, posebno Jevreja, invalida, ratnih zarobljenika, Roma, Poljaka i drugih slovenskih etničkih grupa.

Procenjuje se da je u holokaustu tokom Drugog svetskog rata ubijeno oko šest miliona Jevreja.

Komentari

Vaš komentar