Nemačka planira da plati proizvođačima za rezervaciju vakcina

Svet 02. jun. 202118:32
Podeli:
vakcine koronavirus razne
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Nemačka planira da proizvođačima vakcina plati godišnju naknadu za rezervaciju da bi obezbedila rezervne kapacitete od 600 do 700 miliona doza godišnje kako bi mogla da se izbori sa eventualnim novim pandemijama, rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan.

Špan je izjavio da vlasti planiraju da raspišu tendere za ugovore za takozvanu spremnost na pandemiju sa petogodišnjim mandatom tako da bi doze vakcina mogle biti brzo aktivirane u slučaju pogoršanja situacije.

Povezane vesti

Problemi sa proizvodnjom i prevelikom zavisnošću od odobrenja EU za isporuke usporili su program imunizacije u Nemačkoj, koja sada želi da pojača domaću proizvodnju kako ne bi bila uskraćena za doze u slučaju nove pandemije.

Nemačka je, zbog toga, u februaru formirala radnu grupu za vakcine, u cilju obezbeđivanja proizvodnje ključnih elemenata u lancu snabdevanja vakcinama poput staklenih bočica i lipida.

„Ovi ugovori će pomoći da se održi znanje stečeno tokom krize sa kovid-19 tako da sledeći put ne moramo da formiramo proizvodnju ni od čega. Želimo da se oslonimo na više kompanija i nekoliko vrsta vakcina, a ne samo na jednu“, naglasio je šef radne grupe Kristof Krup.

On je napomenuo da uslovi ugovora obuhvataju i proizvodne kapacitete u Nemačkoj i sposobnost proizvodnje aktivnih sastojaka, te njihovo pretvaranje u lekovitu supstancu potrebnu za ubrzano pripremanje vakcina.

U Nemačkoj su Biontek i Kjurvak dve vodeće kompanije za razvoj vakcina protiv kovid-19 zasnovanih na informacionoj RNK, te farmaceutski giganti „Bajer“ i „Merk“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar