Nemačka odbila zahteve dva plemena iz Namibije za odštetu za genocid

Svet 09. jun. 202123:14
Podeli:
Hajko Mas
Izvor: Tobias Schwarz/Pool via REUTERS

Nemačke vlasti odbile su zahteve dva plemena u Namibiji za odštetu za masakr iz kolonijalne ere i dodale da će ponuđena pomoć od 1,1 milijardi evra biti isplaćena na dobrovoljnoj osnovi.

Vlasti, koje su nedavno masakr označile kao genocid, navele su da su usvojile tekst kojim smatraju da su završeni pregovori sa Namibijom započeti 2015. godine.

„Smatramo da tekst koji smo parafirali predstavlja dobru osnovu za konačno zatvaranje pregovora“, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas u obraćanju donjem domu parlamenta – Bundestagu.

Tekst dogovora koji je predstavljen i usvojen u maju bio je na meti kritika u Namibiji, pošto su neki zvaničnici ocenili da je nije dovoljna dogovorena novčana nadoknada.

„Dogovor je sklopljen isključivo na dobrovoljnoj osnovi i ne postoji pravni osnov za plaćanje“, rekao je Mas i dodao da priznavanje genocida ne otvara put ka pravnom zahtevu za odštetu.

Prema tekstu zaključenom u maju sa vlastima Namibije, Nemačka se obavezala da će tokom 30 godina pružiti razvojnu pomoć u iznosu od 1,1 milijarde evra, što bi trebalo da bude u korist potomcima dva plemena.

Sporazum još treba da usvoje parlamenti dve zemlje, a predviđa i zvanično izvinjenje Nemačke.

Oko 60.000 pripadnika plemena Herero i 10.000 pripadnika plemena Nama ubijeno od 1904. do 1908. godine, pošto što su se pobunili protiv Nemaca, koji su lokalni živalj podvrgli veoma strogom režimu.

Komentari

Vaš komentar