Nemačka objavila listu prioritetnih potrošača ukoliko dođe do nestašice gasa

Svet 02. jul 202209:475 komentara
Podeli:
Severni tok 2, Gasovod
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Nemačka Agencija za energetiku objavila je listu prioritetnih oblasti koje će imati povlašćen pristup energiji, ukoliko dođe do ozbiljnije nestašice gasa tokom zime.

Vlasti su zbog velikih prekida u dovodu ruskog gasa kroz gasovod „Severni tok“ saopštile hitne pripremne mere za zimu.

„Ne možemo klasifikovati svaku firmu kao sistemski važnu. Proizvodi i usluge iz oblasti zabave su manje bitni. Jasno je da ni bazeni nisu od kritične važnosti, kao ni proizvođači čokolade“, rekao je direktor nemačke Savezne energetske mreže Klaus Miler.

On je kao jedan od prioriteta naveo i domaćinstva, ali nije odbacio mogućnost prekida u snabdevanju električnom energijom. Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do racionalizacije energenata, prednost će imati industrijski potrošači.

Miler je rekao da garantuje da će učiniti sve da privatna domaćinstva ne ostanu bez gasa, ali da se iz perioda pandemije jasno vidi da ne treba davati obećanja koja se možda ne mogu održati.

Rusija navodi da su tehničke poteškoće izazvane sankcijama zbog smanjenog protoka gasa u proteklih nekoliko sedmica, a nemački zvaničnici tvrde da je to odmazda za zapadne sankcije uvedene zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Komentari

Vaš komentar