Nemačka obaveštajna agencija stavila pod nadzor opozicionu AfD

Svet 03. mar. 202117:36 > 23:465 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Michael Probst, file

Nemačka obaveštajna agencija stavila je pod nadzor celu opozicionu stranku Alternativa za Nemačku (AfD) zbog sumnji da je naklonjena ekstremno desnim stavovima, objavili su mediji.

Lideri AfD kritikovali su taj potez, navodeći da je njegov cilj slabljenje izgleda te sada najjače opozicione stranke u Bundestagu, na parlamentarnim izborima 26. septembra.

Rukovodstvo AfD optužilo je nemačku Saveznu kancelariju za zaštitu Ustava (BfV) da je namerno dostavila medijima informaciju o stavljanju cele stranke pod nadzor kako bi uticala na promenu stava javnog mnjenja. Naveli su da je takvo ponašanje BfV „skandalozno“ i „potpuno neopravdano i neosnovano“.

„Nije slučajnost da je ta informacija procurela u medije u godini parlamentarnih izbora i svega dva dana uoči važnih izbora u dve nemačke pokrajine“, naveli su.

Odluku o stavljanju cele stranke pod nadzor BfV je donela više od dve godine pošto je objavila da pažljivije ispituje izjave članova AfD i njihove veze sa ekstremističkim grupama.

BfV je u januaru 2019. stavila pod tajni nadzor omladinu AfD i frakciju stranke oko Bjerna Hekea, njenog lidera u pokrajini Tiringija.

Na izborima 2017. godine AfD je prvi put ušla u Bundestag, osvojivši treće mesto, na talasu nezadovoljstva gradjana prijemom u zemlju više od milion tražilaca azila.

Trenutno je najjača od četiri opozicione stranke u parlamentu, a predstavnike ima i u skupštinama svih 16 pokrajina. Od osnivanja 2013. godine AfD je bila čvrsto na desnici, a prethodnih godina napustilo ju je nekoliko istaknutih članova, uz upozorenje da je preuzimaju desničarski ekstremisti.

Prema nedavnim anketama, AfD može da računa na podršku od devet do 11 odsto birača, dok je na izborima 2017. dobila 12,6 odsto glasova.

Komentari

Vaš komentar