Nemačka kritikuje Mađarsku: EU Rusiji da uvede gasni embargo kao celina

Svet 23. maj. 202213:444 komentara
Podeli:
Izvor: Martin Schutt/dpa

Evropska unija Rusiji treba da uvede naftni embargo kao celina, izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek. On je kritikovao to što neke zemlje EU, poput Mađarske, blokiraju sankcije i oslanjaju se na partnerstvo s Moskvom.

„Evropska komisija treba da predvodi pregovore o sankcijama“, rekao je Habek za radio Dojčlandfunk uoči zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

„Ništa nećemo da postignemo ako sve zemlje počnu da rade na svoju ruku,“ rekao je ministar dodajući da je Evropa snažna kada su sve zemlje na okupu. Zajednička rešenja treba da podrže i ponekad komplikovani partneri, kao što je sada Mađarska.

„To što neke zemlje blokiraju embargo pokazuje „najgore strane Evrope,“ kazao je kasnije na diskusiji Svetskog ekonomskog foruma. Habek je priznao i da nisu sve države EU u istoj situaciji.

Međutim, on očekuje da svi, pa i Mađarska, rade na rešenju, a ne da za sebe jednostavno traže izuzeće i da se oslanjaju na partnerstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Posebno rešenje za Mađarsku i možda još neke zemlje u okviru naftnog embarga je moguće, ali je za to potreban evropski dogovor.

„Najbolje što se u poslednja tri meseca dogodilo je zajednički odgovor mnogih država na rusku agresiju i kršenje međunarodnog prava“, zaključio je Habek.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar