Nemačka daje kompanijama 2,4 milijarde evra za ranije zatvaranje nuklearki

Svet 05. mar. 202120:112 komentara
Podeli:
Nemačka, nuklearna elektrana
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mićael Probst, file

Nemačka vlada saopštila je da se dogovorila sa četiri kompanije da im isplati ukupne nadoknade od 2,4 milijarde evra za ranije zatvaranje njihovih nuklearnih elektrana.

Nemačka sprovodi fazno zatvaranje nuklearnih elektrana do kraja 2022. godine. Šest nuklearnih elektrana koje su i dalje u upotrebi treba da budu zatvorene pre kraja njihovog određenog veka.

Neke elektro kompanije tužile su nemačku vladu uz argument da treba da dobiju znatne nadoknade zbog izgubljenih investicija i struje koje ne mogu da proizvedu iz pogona planiranih za ranije zatvaranje.

U zajedničkom saopštenju nemačka ministarstva ekologije i ekonomije saopštila su da će švedska kompanija Vatenfal (Vattenfall) dobiti 1,4 milijardi evra. Preostalih milijardu evra podeliće nemačke kompanije RWE, EnBW i E.ON/PrisenElektra.

Zauzvrat kompanije će morati da odustanu od tužbi, uključujući i tužbu koju je kompanija Vatenfal podnela međunarodnoj arbitraži u Vašingtonu.

Dogovor treba konačno da odobre upravni odbori kompanija i telo EU za zaštitu konkurencije koje je nedavno pokrenulo ispitivanje sličnog dogovora nemačkih vlasti i operatora termoelektrana.

Prema danas objavljenim podacima nemačke Savezne kancelarije za statistiku pogon na vetar je postao glavni izvor struje u Nemačkoj 2020. godine. On je predstavljao 25,6 odsto struje proizvedene u zemlji prošle godine, sledi ugalj sa 24,8 odsto, i nuklearna energija sa 12,1 odsto.

Komentari

Vaš komentar