Nema rublji – nema gasa: Neki prihvatili uslove, neki ne, kome je najnezgodnije

Svet 28. apr. 202219:3412 komentara
Podeli:
Rusija, gas, rublje, gasovod, rublja
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic//File Photo

Nema rublji - nema gasa. Ruski Gasprom obustavio je juče isporuke zemnog gasa Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja da energente plaćaju u rubljama. To je odgovor Moskve na sankcije Zapada uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Tržište je, u strahu od novih zavrtanja slavine, reagovalo skokom cene prirodnog gasa od više od 20 posto u jednom danu.

Rusija je donela dekret po kojom kompanije iz tzv. ne – prijateljskih zemalja, koje kupuju gas od Gasproma, moraju da otvore jedan račun u evrima, a drugi u rubljima. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se evri konvertuju u rublje.

Video: Reuters/ Agencije / N1

Za EU nije sporno da evropska kompanija otvori račun u Rusiji u evrima, ali bi otvaranje drugog računa u Gasprombanci u rubljima predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

"Rusija smatra ne samo gas, već svaku trgovinu prikladnim oružjem. Samo čeka trenutak kada se može iskoristiti jedno ili drugo trgovinsko područje, da politički ucenjuje Evropljane. Ili da ojača vojnu mašinu Rusije", smatra predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Pročitajte još:

Kompanije iz četiri zemlje EU već su platile gas u rubljama, a još deset njih je spremno da prihvati ruske uslove. Austrijiski kancelar Nehamer je međutim demantovao da je postignut dogovor za plaćanje u rubljama.

"Prvo ćemo obezbediti da odluka Gasproma ima najmanji mogući uticaj na evropske potrošače. Kremlju je još jednom propao pokušaj da poseje podele među državama članicama. Era ruskih fosilnih goriva u Evropi se bliži kraju", navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

U trenutku kada EU uvozi gotovo polovinu svih potreba u gasu iz Rusije, diversifikacija nije brzo izvodljiva i podrazumeva drastičan skok cena. Prekid uvoza energenata iz Rusije znači i zavisnost od nekog drugog proizvođača. U najnezahvalnijem položaju je najveći potrošač - Nemačka.

"Da li će i kakvu odluku ruska vlada doneti u vezi sa prekidom izvoza gasa, možemo samo da nagađamo. Zato se treba pripremiti i to smo već počeli da radimo ranije. izbio je rat i mi znamo šta moramo da uradimo", kaže nemački kancelar Olaf Šolc.

Poljska se posle prekida dotoka ruskog gasa pohvalila rekordno visokim rezervama u svojim skladištima. Bugarska je dobila obećanje Grčke da će dobiti neke količine iz gasovoda koji ide iz Azerbejdžana. Ali u većini drugih zemalja EU rezerve su ispod petogodišnjeg proseka, objavio je Rojters.

"Nažalost, to da će Rusija koristiti snabdevanje energijom kao oružje je očekivano. Već mesecima radimo sa partnerima širom sveta na diversifikaciji snabdevanja Evrope prirodnim gasom", navodi sekretarka za štampu Bele kuće Jen Psaki.

U Rusiji su mišljenja oko ovog poteza Kremlja podeljena.

"Ako ugovor sadrži uslove za plaćanje u rubljama ili plaćanja putem konverzije onda, da, možete prekinuti isporuku. Ali, ako ugovor kaže da je plaćanje u evrima, onda ne možete zaustaviti isporuku", smatra stanovnik Sankt Peterburga Valentin Smirnov.

"Mislim da je Gasprom uradio pravu stvar. Mi nemamo novca. Ako ne žele da plate u rubljama, onda za njih nema goriva", navodi jedna od građanki, Irina.

Kada je Vladimir Putin doneo odluku o plaćanju u rubljama, pojavila se vest da je prvi 10 miliona rubalja otkupio Vatikan. Ispostavilo se, da je ova, kao i mnoge vesti vezane za rat u Ukrajini, bila lažna. Samo je skok cena energenata istinit.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar