Neki nemački gradovi zbog uštede struje skraćuju vreme trajanja ulične rasvete

Svet 17. maj. 202210:1714 komentara
Podeli:
rasveta
Izvor: Pixabay.com

Neki nemački gradovi odlučili su da skrate vreme tokom kojeg je ulična rasveta upaljena da bi uštedeli na električnoj energiji, čija cena od februara nastavlja da raste kao posledica ruske invazije na Ukrajinu. Gašenje ulične rasvete jedna je u nizu mera koje gradovi trenutno razmatraju, kaže Aleksander Handčuh iz nemačkog Udruženja gradova i opština.

Mnogim gradovima je jedini izbor da dodatno skrate trajanje ulične rasvete, pokazala je anketa koju je sproveo DPA. Od 1. juna u gradu Vajmaru ulična će se rasveta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, što je mera koja je prva bila planirana za leto.

Uobičajeno vreme tokom kojeg je rasveta upaljena zimi skratiće se za samo 10 minuta, kazali su iz gradske uprave. Ograničenjima, kojima se štedi do 100.000 kilovatsati godišnje, uštedeće se do 40.000 evra po sadašnjoj ceni energije.

Vlasti u zapadnom gradu Majncu nameravaju da skrate i trajanje gradske rasvete na pešačkim i biciklističkim stazama, a u nekim je mestima ono već skraćeno za 50 posto. Planiraju da uvedu i uličnu rasvetu koja će se paliti kad pešaci ili biciklisti prođu putem.

Zahvaljujući senzorima, ulična rasveta u Darmštatu prigušuje se i pojačava u zavisnosti od toga da li se koriste putevi. Oko polovine gradskog budžeta za električnu energiju troši se se na uličnu rasvetu, saopštili su nedavno iz ministarstva poljoprivrede savezne države Hese.

Međutim, Lajpcig i Drezden oklevali su da skrate trajanje gradske rasvete zbog mogućeg uticaja na bezbednost na putevima. Javnost ipak uglavnom traži da javna rasveta ostane duže upaljena, tvrdi portparol regije Oldenburg.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar