Ne jenjavaju protesti zbog smrti Mahse Amini, širom Irana poginula 41 osoba

Svet 26. sep 202219:2229 komentara

U Iranu su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, javio je Gardijan. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da naruše suverenitet Irana putem protesta.

Ono što u teokratskom iranskom društvu nisu smeli mnogi nezadovoljni građani, mogu žene. Desetine hiljada, pre svega kurdskih žena, ogorčenih zbog ubistva mlade devojke u prisustvu vlasti, više se ne plaše ni zatvora ni kazni bičevanja.

POVEZANE VESTI

Amini je pretučena u policijskom vozilu dok je bila u pritvoru iranskih snaga bezbednosti, što je dovelo do njene prerane smrti, rekao je njen otac za TV Rudav.

„Iranske vlasti vrše pritisak na njene roditelje da ne objavljuju informacije u svetskim medijima. Zbog protesta širom zemlje uvedena su ograničenja interneta i sada je izuzetno teško da se dođe do informacija šta je se zapravo dogodilo“, kazao je rođak Mashe Amini.

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

„Govoreći o onome što se sada dešava… bilo da se radi o sindikalnim organizacijama, radničkim organizacijama, naravno, to je normalno i potpuno očekivano, ali moramo napraviti razliku između demonstranata i vandala“, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi.

Iranska vojska je danas izdala zloslutno saopštenje da je spremna da se suoči sa neprijateljima državne bezbednosti. Provladini mediji prenose slike policijskih snaga koje se spremaju na akciju. Istovremeno se i dalje tvrdi da je Mahsa Amini preminula tokom posete Teheranu, zbog slabog zdravlja.

Bila je veoma srećna devojka, koja živi u ne tako dobroj zemlji, sa snovima za koje možda i ne znamo. Ali, veoma puna poštovanja i veoma ljubazna, dobrog srca, brinula je o svojoj majci i bratu, kažu o njoj.

Zbog Mašine smrti protestuje i iranska i kurdska dijaspora širom sveta. Oni ne traže više samo suđenje ubicama, nego i promenu rigidnog režima u Teheranu.

Komentari

Vaš komentar