Navaljni tužio zatvor jer nije dobio Kuran

Svet 13. apr. 202115:3416 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni naveo je da je tužio zatvor zato što nije dobio Kuran, koji je tražio na početku Ramazanskog posta.

„Ko bi mogao da pomisli da će prva tužba protiv kolonije biti zbog Kurana?“, naveo je na Instagramu Navaljni, koji od 31. marta štrajkuje glađu zbog loših uslova u zatvoru.

Prema njegovim rečima, knjige koje je doneo kad je početkom marta došao u zatvorsku koloniju, još mu nisu predate jer moraju da budu „proverene zbog ekstremizma“, a to je postupak koji traje tri meseca.

„Proverićete da li je Kuran ekstremistički? To je glupo i nezakonito“, naveo je on i dodao da je „zato poslao zahtev direktoru i podneo tužbu“.

Kritikovan zbog rasističkih stavova tokom dvehiljaditih i zbog učešća u demonstracijama krajnje desnice, Navaljni je naveo da je odlučio da u zatvoru „detaljno prouči i shvati Kuran“.

„Svi oko mene stalno raspravljaju o islamu i muslimanima, i naravno 99 odsto njih ništa ne zna o tome. Ali, odlučio sam da ću postati prvak Kurana među ruskim nemuslimanskim političarima“, napisao je Navaljni.

Žestoki kritičar Kremlja, Navaljni (44) preživeo je prošlog leta trovanje, zbog čega je bio na lečenju u Nemačkoj.

On optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove obaveštajne službe (FSB) da su hteli da ga ubiju, što ruske vlasti negiraju, ali i odbijaju da sprovedu istragu o pokušaju atentata.

Navaljni je po dolasku u Rusiju uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu zato što je odlaskom u Berlin prekršio prethodnu uslovnu kaznu.

Komentari

Vaš komentar