Navaljni: Svetski lideri da posvete više pažnje borbi protiv korupcije

Svet 20. avg. 202113:48 > 17:314 komentara
Podeli:
Izvor: Kirill Kudryavtsev/AFP

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni obeležio je godišnjicu svog trovanja pozivom svetskim liderima da posvete više pažnje borbi protiv korupcije i da se pozabave tajkunima bliskim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

U članku koji su objavila tri poznata evropska lista, Navaljni je kritikovao lidere zapadnih zemalja zbog toga što su borbu protiv korupcije stavili u drugi plan, ocenivši da podmićivanje ima ključnu ulogu u neuspehu određenih politika, uključujući Irak i Avganistan.

Povezane vesti:

„Činjenica je da je Zapad ‘propustio da uoči’ sveprisutnu korupciju u Avganistanu koja je bila najvažniji faktor u pobedi talibana“, naveo je Navaljni.

U članku, objavljenom u britanskom Gardijanu, nemačkom Frankfurter algemajne cajtungu i francuskom Mondu, Navaljni je korupciju nazvao „univerzalnom osnovom za cvetanje nove autoritarnosti širom sveta, od Rusije do Eritreje, od Mjanmara do Venecuele“.

Vodeći ruski opozicionar je pozvao svetske lidere da pokažu snažniju političku volju u praćenju finansijskih tragova iz Rusije i drugih korupcijom pogođenih zemalja i da se odlučnije bore protiv korumpiranih zvaničnika.

Navaljni, najpoznatiji kritičar Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom, za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

Putin: Navaljni kažnjen jer je prekršio zakon

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je optužbe Zapada da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren zbog političkih aktivnosti.

On je rekao da je Navaljni kažnjen jer je prekršio zakon.

Navaljni služi zatvorsku kaznu od dve i po godine zbog kršenje uslovne kazne u Rusiji 2014. godine u slučaju pronevere.

Komentari

Vaš komentar