Navaljni pozvao pristalice da se ne obeshrabre: Izbori su evidentno pokradeni

Svet 21. sep. 202116:453 komentara
Podeli:
Izvor: Kirill Kudryavtsev/AFP

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je svoje pristalice da se ne obeshrabre uprkos pobedi vladajuće partije na parlamentarnim izborima, ocenivši da su izbori "ukradeni" zbog činjenice da je bilo masovne pronevere.

Jedinstvena Rusija, partija predsednika Vladimira Putina osvojila je 49,82 odsto glasova na izborima čime joj je obezbeđeno više od dve trećine mesta u donjem domu ruskog parlamenta Duma, dovoljno za izmenu Ustava.

Pročitajte još

Navaljni i njegovi saveznici, koji nisu mogli da učestvuju na izborima pošto je vlast njihov pokret klasifikovala kao ekstremistički, usvojili su strategiju prema kojoj su ohrabrivali Ruse da glasaju za kandidate najbolje plasirane da pobede kandidate vlasti.

To takozvano „inteligentno glasanje“ bi prema opoziciji imalo veliki uspeh posebno u Moskvi, ali je sprečeno masovnim proneverama.

„Naš rezultat je glupo ukraden, izmenjen na najprimitivniji mogući način“, napisao je u instagram poruci Navaljni, koji trenutno služi zatvorsku kaznu.

On je rekao da borba protivnika Kremlja nije sprint, nego „dugi i teški maraton“.

Rekao je da je glavna lekcija ovih izbora to da pristalice vlasti nisu više većina u zemlji i da mogu da opstanu samo varanjem.

Opozicija smatra da su rezultati onlajn glasanja u Moskvi falsifikovani, čime je omogućeno da se preokrene nepovoljan trend za Jedinstvenu Rusiju primećen prilikom prebrojavanja papirnih listića.

Kritičari Kremlja i nevladina organizacija Golos takođe su ukazali na masovne pronevere, uključujući manipulaciju sa listićima, pritiske da se glasa, isključenje posmatrača prilikom prebrojavanja itd.

Izborna komisija je odbacila te optužbe, ocenivši da su izbori bili „transparentni“.

Komentari

Vaš komentar