Naučnik o pretnji nuklearnim ratom: Putinu bi šamar mogao stići s tri strane

Svet 26. sep 202213:48127 komentara
Nuklearni rat
Izvor: Shutterstock

Nuklearni fizičar Tonči Tadić povodom nuklearnih pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina kaže da ovo nije prvi put da Putin, Dmitrij Medvedev ili neko drugi oko Putina preti nuklearnim oružjem i da smatra da je i ovog puta - u pitanju blef.

“Ovo je po mojoj evidneciji 11 put da neko od njih tvrdi da će upotrebiti nuklearno oružje i kao što je to bio blef u prethodnih 10 puta, tako je i ovaj put”, ističe Tadić za N1 Zagreb.

Povezane vesti

Što se tiče samog Putina, nuklearni fizičar navodi da prevladavaju dva kontradiktorna mišljenja o njemu.

“Jedno je da je on genijalni strateg koji pažljivo vuče poteze, do te mere da su čak i poraz kod Harkova isplanirali, što je suludo. Drugo je da je neuračunljiv tip koji može napraviti sve, pogotovo kadq u rukama ima nuklearno oružje, što je po meni neutemljeno”, navodi.

Tadić ocenjuje i da je Putin „pokvaren čovek i oportunista”.

Podjeća da nuklearne bombe bačene na japanske gradove nisu dovele do kraja rata nego da je Japan više pogodilo gubitak poslednjeg saveznika i potpuna izolovanost.

Što ako Putin zaista upotrebi nuklearno oružje?

Tadić se osvrnuo na važnog Putinovog saveznika – Kinu. “Svih ovih meseci sasvim je zaboravljena deklaracija koju su 2013. potpisale Kina i Ukrajina u kojoj Kina garantuje nuklearnu sigurnost Ukrajini u slučaju pretnje od strane nuklearne sile, čitaj Rusije. Bilo bi zanimljivo videti kako bi se Kina postavila.”

“Svima mora biti jasno, kao što je jasno svakom nuklearnom fizičaru, da nuklearni rat nije samo bacanje bombe i velika lepa pečurka koja se lepo vidi na RT-u nego da postoji čitav niz oružja koja čak Ukrajina može upotrebiti. Kad je neka nacija suočena s nuklearnim genocidom, onda joj niko neće zameriti da upotrebe apsolutno sve, a videli smo već da je Ukrajina maštovita po pitanju korišćenja oružja”, navodi Tadić i napominje da osim klasičnih nuklearnih bombi postoje i radioaktivne bombe koje se mogu razneti iznad bilo kojeg cilja koji se čini zanimljiv i opravdan.

“Korišćenje jedne bombe znači da Putin otvara Pandorinu kutiju gde mu šamar može doleteti ne samo iz NATO-a, nego iz same i Ukrajine, pa čak i Kine”, ističe Tadić.

Posledice nuklearnog sukoba

Nuklearni fizičar objasnio je razorne posledice koje bi se javile u slučaju da dođe do nuklearnog rata.

“Nuklearni rat znači da se povlačite u skloništa, da oni koji su s vama ako umru, ne možete ih zakopati nego ih morate zamotati u najlon kese i čuvati u skloništu 15 dana, da ostajete bez hrane i vode, da je oko vas spaljena zemlja. Niko normalan ne želi da osvoji takvu Ukrajinu, šta će mu takva uništena zemlja?! Zar iko misli da će samo jedna bomba dovesti do promene na bojištu u Ukrajini? Jedna bomba tu ne znači ništa! Osim što otvara Pandorinu kutiju”, istakao je.

Tadić se osvrnuo i na mobilizaciju zbog koje Rusijom besne protesti, a brojni Rusi beže iz zemlje.

“U tom ratu namanje ginu Rusi. I dalje najviše koriste kolonijalne trupe. Najviše ginu Burjati, Čečeni i ostali mongolski narodi. Tako i sada najradije mobilišu daleko više u Sibiru među neruskim narodima u Ruskoj Federaciji, nego u samoj Rusiji, i tamo može doći do žešćih nemira. Sve to stavite u kontekst Kine koja je vrlo nervozna zbog rata u Ukrajini. Svi planovi ‘puta svile’ su pali u vodu i to Kinu čini jako nervoznom”, objašnjava Tadić.

Kada piti tablete joda?

Nuklearni fizičar se osvrnuo na odluku Poljske da deli građanima tablete joda, navodeći da one pomažu samo u slučaju kad je izvor radijacije eksplozija nuklearne elektrane, ali ne i u slučaju nuklearnih bombi.

“Radioaktivni jod nastaje unutar nuklearke zbog dugotrajnog rada. Ako je ona pogođena i eksplodira, jod počne da gori i rasipa se u okolinu ili stratosferskim strujama ide dalje i tada treba piti tablete joda. Dakle, tablete joda dolaze u igru samo ako su pogođene nuklearke”, pojašnjava Tadić i dodaje:

“Kod bacanja nuklearne bombe ima malo fizijskog goriva, urana ili plutonijuma, ne govorimo o tonama kao kod nuklearke, i reakcija ne traje mesecima ili godinama nego par mikrosekundi i ne stigne da se razvije jod. Prema tome, besmisleno je piti jod kad eksplodira nuklearna bomba. Zašto Poljaci piju tablete joda? Jer jedine dve nuklearke černobiljskog tipa u Ukrajini su te dve uz granicu s Poljskom.”

“Nuklearno oružje mi je odvratno i smatram da bi ga trebalo izbaciti iz upotrebe, ali moramo znati kako funkcioniše da upozorimo druge”, zaključio je Tadić.

Komentari

Vaš komentar