NATO: Zapadni Balkan i oblast Crnog mora od strategijske važnosti

Svet 29. jun 202217:52 > 17:5715 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Nacho Doce

Vođe NATO su usvojili novi "Strategijski koncept" u kojem se ističe da su "Zapadni Balkan i oblast Crnog mora od strategijske važnosti za Atlantski savez", dok je Rusija označena kao "najvažnija direktna pretnja bezbednosti, miru i stabilnosti evro-atlantskog područja".

„Ispoljene težnje i politike prinude NR Kine su izazov za naše interese, bezbednost i vrednosti „, stoji takodje u novom programskom vidjenju buduće globalne uloge NATO, usvojenom na zasedanju u Madridu.

„Mi ćemo i dalje pomagati evroatlantske težnje zainteresovanih zemaja Zapadnog Balkana i područja Crnog mora“, podvukili su u ovom dokumentu šefovi država ili vlada NATO dodajući da će „ojačati napore da pospeše njihove sposobnosti da se uhvate u koštac s različitim opasnostima s kojima se sučeljavaju i da osnaže njihovu otpornost da se odupru zloćudnim uplitanjima i nametanjima trećih strana“.

U viziji delovanja NATO u idućih deset godina se podvlači da je „snažna i nezavisna Ukrajina od životne važnosti za evro-atlantsko područje “ i kaže da je “ ponašanje Moskve odraz ruskih agresivnih akcija protiv suseda i šire zajednice s obe strane Atlantskog okeana“.

Takođe se podvlači da „NATO ne želi sukob i ne predstavlja opasnost za Rusku Federaciju“, uz napomenu da “ ćemo odgovoriti na ruske pretnje i neprijateljske poteze“.

Lideri Atlantskog saveza stavljaju do znanja da se „produbljivanje strategijskog partnerstva izmedju Kine i Rusije i njihovi obostrani napori da se podrije međunarodni poredak uspostavljen na pravilima, direktno suprotstavlja“ njihovim „vrednostima i interesima“.

Lideri NATO navode da će, saglasno novom Strategijskom konceptu, „delovati zajedno s partnerima kako bi se rešavale zajedničke bezbednosne opasnosti i izazovi u oblastima od strategijskog interesa za Savez, uključujući Srednji istok, Sever Afrike i područja Sahela“.

„Indo-pacifički region je važan za NATO, imajući u vidu da razvoj u tom regionu može neposredno ugroziti evro-atlantsku bezbednost… Mi ćemo ojačati dijalog i saradnju s novim i postojećim partnerima na indo-pacifičkom području s ciljem da se uhvati u koštac s izazovima širom te oblasti i uzme u ruke pitanja zajedničkih bezbednosnih interesa“, navodi se.

Vođe EU u dokumentu objašnjavaju da je „sad presudan čas za bezbednost i medjunarodni mir i stabilnost “ i navode da su „opasnosti s kojima su sučeljeni globalne i povezane“ i da autoritarni činioci postavljaju izazove za njihove „interese, vrednosti i demokratski način života“.

Komentari

Vaš komentar