NATO počeo vojnu vežbu u Mađarskoj

Svet 28. sep 202214:1415 komentara
Izvor: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Više od 1.200 vojnika iz pet NATO zemalja, uz upotrebu tenkova, haubica i borbenih helikoptera, počeli su manevre nedaleko od Budimpešte, koji će trajati do kraja septembra, objavioje portal Balkanska bezbednosna mreža.

Pročitajte još:

U manevrima pod nazivom „Hrabri ratnik 2022“ učestvuju vojnici iz Mađarske, SAD, Italije, Slovačke i Hrvatske, uz korišćenje helikoptera „apač“, tenkova „leopard 2“, samohodnih haubica PzH-2000 i više stotina drugih vozila.

„Time se prvi put u realnoj situaciji isprobava nova borbena grupa NATO u Mađarskoj namenjena dodatnom jačanju istočnog krila Alijanse. To je jedna od četiri nove borbene grupe NATO… Pripadnici vojski tih zemalja na toj vežbi međusobno upoznaju oružja, opremu i procedure i izvode zajedničke taktičke aktivnosti uz bojeva građanja“, navodi se u saopštenju NATO.

Kako prenosi Index, manevri se održavaju stotinak kilometara jugozapadno od Budimpešte na nacionalnom vojnom poligonu kod Varpalote, a javnost u više gradova je upozorena da očekuje povećanu buku zbog preleta vojnih letelica.

Hrvatska učestvuje sa svojim kontingentom u NATO borbenoj grupi u Mađarskoj. Njega čini 60 ljudi iz sastava specijalnih snaga, vojne policije, kontradiverziono-deminerski tim, štabni oficiri i oficiri za civilno vojnu saradnju.

Portal podseća da NATO trenutno ima osam borbenih grupa na svom istočnom krilu.

Četiri se nalaze u tri pribaltičke republike i u Poljskoj, a nakon ruske invazije na Ukrajinu, aktivirane su i u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Komentari

Vaš komentar