NATO najoštrije osudio „stravični napad“ Rusije na Ukrajinu

Svet 24. feb. 202212:40 > 14:3515 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

NATO je na "najoštriji mogući način" osudio "stravični napad Rusije na Ukrajinu", ocenivši ga "totalno nepravedan i neisprovociran". Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je Rusija sprovela vazdušne i raketne napade i uputila je kopnene i specijalne snage iz raznih pravaca, a na meti su ukrajinska vojna infrastruktura i veliki urbani centri. "Ovo je namerna, hladnokrvna i dugo planirana izvazija", kazao je on. Dodao je da će ruski lideri snositi punu odgovornost za njihove nesmotrene akcije i izgubljene živote.

Severnoatlantska alijansa takođe je osudila Belorusiju jer „omogućava“ ovaj napad.

Povezane vesti

„Ovaj novi napad je teško kršenje međunarodnog prava, uključujući i Povelju UN. On predstavlja akt agresije protiv nezavisne, mirne zemlje“, naveo je NATO u saopštenju.

"Mi smo uz narod Ukrajine i njegovog legitimnog, demokratski izabranog predsednika, parlament i vladu. Uvek ćemo pružati potpunu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode", naveo je NATO.

Alijansa je pozvala Rusiju da odmah prekine svoje vojne akcije i povuče sve snage iz i oko Ukrajine, da u potpunosti poštuje međunarodne humanitarne zakone, i da dozvoli bezbednu i neometanu dostavu humanitarne pomoći svima kojima je potrebna.

"Snažno osuđujemo rusku odluku da prizna separatističke regione na istoku Ukrajine. Ovo ugrožava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, i u suprotnosti je sa sporazumima iz Minska, čiji je Rusija potpisnik. Alijansa nikada neće prihvatiti ovo nelegalno priznanje", naveo je NATO.

Istakao je da "ruske akcije predstavljaju ozbiljnu pretnju za evroatlantsku bezbednost, i imaće geostrateške posledice".

"NATO će nastaviti da sprovodi sve neophodne mere da osigura bezbednost i odbranu svih svojih članica. Raspoređujemo dodatne odbrambene snage na zemlji u vazduhu u istočnim zemljama Alijanse, kao i dodatne pomorske snage. Povisili smo stepen spremnosti naših snaga kako bi odgovorile na sve nepredviđene situacije", saopštio je NATO.

Alijansa je dodala da njene mere ostaju "preventivne, proporcionalne i neeskalatorne".

Agencije: Reuters

Komentari

Vaš komentar