NATO i EU žele da rade sa Bajdenom na jačanju veza sa SAD

Svet 20. jan. 202107:02 > 07:07
Podeli:
Jens Stoltenberg
Foto: Tanjug/ Oliver Hoslet/Pool Photo via AP

NATO i Evropska unija raduju se budućem radu sa izabranim predsednikom Džoom Bajdenom na jačanju veza sa SAD, rekao je generalni sekretar Alijanse.

„Radujemo se da radimo sa izabranim predsednikom Džoom Bajdenom da ojačamo veze SAD i Evrope u vreme kada smo suočeni sa svetskim izazovima koje niko od nas sam ne može da otkloni“, napisao je u utorak uveče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na svom Tviter nalogu posle radne večere sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, dan uoči inauguracije američkog predsednika.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel takođe je učestvovao na tom sastanku, dužem od tri sata, organizovanom na inicijativu Šarla Mišela.

Stoltenberg je pozvao Bajdena da učestvuje na samitu NATO, za koji datum još treba odrediti. Šarl Mišel je takođe predložio američkom predsedniku da za njega organizuje specijalan sastanak sa svim vođama EU.

NATO i evropske institucije imaju sedišta u Briselu i ideja je da se organizuju ta dva sastanka u isto vreme, rekao je jedan diplomatski izvor. Dvadeset od 27 zemalja članica EU su i članice Alijanse.

Komentari

Vaš komentar