Naredba u Mađarskoj: Knjige sa „gej temama“ da budu jasno označene

Svet 19. jan. 202120:1512 komentara
Podeli:
N1

Vlada Mađarske, koja je neprijateljstvo prema LGBT zajednici označila kao centralnu tačku svoje desničarske agende, naredila je danas izdavačima da prilikom objavljivanja knjiga moraju jasno da označe one koje sadrže "ponašanje koje nije u skladu sa tradicionalnim rodnim ulogama", objavio je danas Rojters.

Vlada je ocenila da je takva akcija neophodna kako bi zaštitila potrošače, da ne budu zavedeni, kao što je bio slučaj kada je lezbejska grupa Labrisz objavila antologiju bajki „Zemlja čudesa je za svakoga“, a uključuje i priče sa gej temama.

Knjiga, čiji autori navode kako im je cilj da nauče decu da budu puna poštovanja za ljude različitog porekla, sadrži i priču o srni kojoj je ispunjena želja da postane jelen, kao i pesmu o princu koji se ženi drugim princem.

Druge priče se tiču manjina, Roma, osoba sa invaliditetom, pa je Snežana preimenovana u Tamni list, jer je druge boje kože.

„Knjiga se prodaje kao knjiga bajki, tako piše na koricama, ali u sebi krije činjenicu da sadrži ponašanje koje nije u skladu sa tradicionalnim ulogama“, saopštila je vlada u Budimpešti.

Komentari

Vaš komentar