Nakon pada kineskog aviona pronađena crna kutija, velike teškoće za istražitelje

Svet 23. mar 202211:42 > 14:21
Podeli:
Izvor: CGTN via REUTERS

Kineske ekipe za spasavanje pronašle su jedan od registratora leta u crnoj kutiji aviona Čajna istern erlajnsa koji se srušio u ponedeljak sa 132 osobe u njemu, javili su državni mediji.

Domaći putnički avion pao je sa više od 20.000 stopa u planinsko područje Guangsija, izazvavši požar pri padu i skoro se raspao pri udaru. Zvaničnici su rekli da okolnosti nesreće ukazuju da će se istražitelji suočiti sa „veoma visokim nivoom poteškoća“ u utvrđivanju uzroka, prenosi Gardijan.

U sredu popodne, zvanična kineska državna novinska agencija, Sinhua, izvestila je da je pronađen jedan od dva ugrađena rekordera koji snimaju kritične podatke o letu i zvuk u pilotskoj kabini. Međutim, bio je „teško oštećen“, navodi se u izveštajima.

„Ovo je veliki napredak u našem istraživačkom radu“, rekao je zvanični portparol novinarima.

Povezane vesti

Snimači leta – jedan koji snima glas, a drugi koji snima podatke o letu – obojeni su jarko narandžastom bojom i napravljeni da izdrže iznenadni udar, rekli su zvaničnici u sredu.

„Znamo da je pre pada aviona došlo do iznenadnog poniranja u vrlo kratkom vremenskom periodu“, rekao je portparol, dodajući da rade na istrazi dokaza koje su pronašli.

Žu Tao, direktor za bezbednost u vazduhoplovstvu u Upravi za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC), rekao je u utorak da spasioci još nisu pronašli preživele, i da se nastavlja pretraga planinskog mesta gde se srušio Boing 737-800.

„Avion je ozbiljno oštećen tokom pada, a istrage će se suočiti sa veoma visokim nivoom poteškoća“, rekao je Žu na prvom brifingu vlade o katastrofi.

„S obzirom na informacije koje su trenutno dostupne, još uvek nemamo jasnu procenu uzroka nesreće“, rekao je on, dodajući da letelica nije reagovala na ponovljene pozive kontrolora tokom pada.

Mlaznjak je „ispunio standarde pre poletanja i tehničke uslove“, istakao je Žu Tao.

„Članovi posade su bili zdravi, a njihovo letačko iskustvo je bilo u skladu sa zakonskim okvirima“, rekao je na brifingu Sun Šijing, zvaničnik kompanije.

Let MU5735 uputio se u ponedeljak za lučki grad Guangdžou iz Kunminga, glavni grad jugozapadne provincije Junan, kada je pao i srušio se u planinama Guangsija manje od sat vremena pre planiranog sletanja.

Činilo se da je mlaznjak udario u tlo pod uglom od oko 35 stepeni, prenose kineski mediji.

Komentari

Vaš komentar