Nakon optužbi za plagijat, premijer Luksemburga odustao od doktorske diplome

Svet 09. feb 202215:217 komentara
Izvor: PHIL NOBLE /POOL/AFP

Premijer Luksemburga Gzavije Betel, optužen da je plagirao više od tri četvrtine doktorske disertacije iz prava, najavio je da odustaje od te disertacije stečene 1998. godine na francuskom univerzitetu u Nansiju, preneo je pariski list Mond.

Ukoliko bi Betel želeo da zadrži doktorsku disertaciju morao bi ponovo da je piše, naveo je Mond i dodao da liberalni državnik, pravnik po obrazovanju, ima drugog posla nego da se ponovo vrati na studije.

„Ali ono što je najvažnije, Betel želi da stavi tačku na taj slučaj, koji je u najmanju ruku bio neprijatan“, naveo je pariski list.

Onlajn medijska kuća Reporter.lu je u oktobru 2021. godine prenela da je Betel „plagirao više od tri četvrtine“ doktorskog rada, jer je neke cele pasuse i delove uzeo iz dokumenata ne smatrajući potrebnim da ih citira.

Tada budući političar je između ostalog preneo delove izveštaja grčkog poslanika u Evropskom parlamentu Jorgosa Anastasopulosa iz 1998. godine. Uzimao je neke delove tekstova od reči do reči sa sajta Evropskog parlamenta.

Od 56 stranica doktorskog rada, samo se dve strane u potpunosti pripisuju autoru.

Univerzitet u Nansiju se posle medijskih navoda ponovo osvrnuo na Betelov rad i zaključio da je doktorski rad „originalno delo kompilacije dokumenata i sinteze“ ali da se deo rada smatra oblikom plagijata jer nisu navedeni izvori na pravilan način.

Sa akademske tačke gledišta, rad je prihvatljiv ukoliko se citiraju izvori, naveo je Univerzitet i pozvao Betela da ga ispravi jer u protivnom postoji mogućnost povlačenja rada.

Betel (58) je potom naveo da odustaje od te doktorske diplome i uputio izvinjenje Univerzitetu, dodao je Mond.

Komentari

Vaš komentar