Najstariji živi bivši predsednik SAD proslavio 98. rođendan

Svet 02. okt 202215:5815 komentara
Izvor: Tanjug via AP Photo/John Bazemore, Pool, File

Džimi Karter, najstariji živi bivši američki predsednik, u subotu je napunio 98 godina.

Karter je rođendan proveo kod kuće sa svojom porodicom, rekao je portparol centra Karter, a preneo CNN.

Pročitajte još

Centar Karter će prirediti niz virtuelnih događaja za proslavu rođendana i ostavštine bivšeg predsednika, a javnost se poziva da mu pošalje virtuelnu rođendansku poruku putem njegove neprofitne organizacije.

Karter je postao najstariji živi predsednik SAD u istoriji nakon smrti Džordža Buša starijeg, koji je umro krajem 2018. u 94. godini.

Poslednjih godina nije bio previše u javnosti zbog pandemije koronavirusa, ali je nastavio da govori o rizicima za demokratije širom sveta, što je njegova dugogodišnja misija.

Bio je uzgajivač kikirikija i poručnik američke mornarice pre nego što je otišao u politiku, a na kraju je služio jedan mandat kao guverner Džordžije i kao predsednik SAD od 1977. do 1981. godine.

Bivši demokratski predsednik naširoko je cenjen zbog svog zalaganja za ljudska prava. Njegovo posredovanje u sporazumu iz Kamp Dejvida sa egipatskim predsednikom Anvarom Sadatom i izraelskim premijerom Menahemom Beginom 1978. i dalje je glavni deo njegove ostavštine.

Nakon predsedničkog mandata, Karter se više posvetio ljudskim pravima i zajedno sa suprugom Rosalin osnovao Centar Karter, u nadi da će unaprediti mir i zdravlje u svetu.

Centar Karter je godinama radio na unapređenju demokratije praćenjem izbora u inostranstvu i borbom protiv bolesti u zemljama u razvoju. Sam Karter bio je dugogodišnji volonter za Habitat for Humanity.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2002. godine za svoja nastojanja da podstakne mir širom sveta.

Carter je pobedio rak mozga 2015. godine, ali se suočio sa nizom zdravstvenih problema 2019. pa je posledično bio podvrgnut operaciji, kako bi se uklonio pritisak na njegov mozak. Od tada se oporavio, ali njegovi zdravstveni problemi su ga naterali da odustane od svoje decenijama duge tradicije podučavanja u nedeljnoj školi u Baptističkoj crkvi u rodnom Plejnsu u Džordžiji.

Rosalin Karter je u avgustu proslavila 95. rođendan.

Komentari

Vaš komentar