Najsporija stopa rasta broja stanovnika u Kini u poslednjih nekoliko decenija

Svet 11. maj 202117:015 komentara
Izvor: STR / AFP

Broj stanovnika u Kini u poslednjoj deceniji rastao je po najsporijoj stopi u poslednjih nekoliko decenija, prema podacima koje je objavila kineska vlada. Prosečan godišnji rast bio je tokom poslednjih 10 godina 0,53 odsto, u odnosu na 0,57 odsto koliko je iznosio između 2000. i 2010. godine, što je broj stanovnika najmnogoljudnije zemlje na svetu svelo na 1,41 milijardu, prenosi BBC.

Ovi rezultati pojačali su pritisak na Peking da podstakne parove da imaju više dece i tako izbegnu znatniji pad u broju stanovnika.

Povezane vesti

Redovan popis stanovništva jednom u deset godina, sproveden je krajem 2020. godine, a oko sedam miliona popisivača išlo je od vrata do vrata kako bi prikupili neophodne podatke od Kineza.

Prema rečima šefa Nacionalnog biroa za statistiku Ning Džidžea, prošle godine je u Kini rođeno 12 miliona beba, što je znatan pad u odnosu na broj novorođenčadi u 2016. kada je rođeno 18 miliona beba.

On je istakao da je niža stopa nataliteta prirodna posledica kineskog socijalnog i ekonomskog razvoja.

Kako se zemlja sve brže razvija, stopa nataliteta pada zbog obrazovanja i drugih prioriteta, poput karijere.

I u susednim zemljama, poput Japana i Južne Koreje, na primer, zabeležen je prethodnih godina pad u broju rođenih na rekordno niske nivoe, upkros različitim podsticajima njihovih vlada za parove da imaju više dece.

Prošle godine, Južna Koreja je zabeležila više umrlih nego rođenih prvi put u istoriji, što je produbilo dodatno zabrinutost u zemlji koja već ima najnižu stopu nataliteta na svetu.

Pad broja stanovnika je problematičan zbog činjenice da se postepeno menja struktura stanovništa, odnosno počinje da ima više starih nego mladih ljudi. Kada se to desi, to znači da neće biti dovoljno radno sposobnih u budućnosti, a dovodi i do povećane potrebe za zdravstvenom i socijalnom zaštitom, što sve opterećuje sistem jedne zemlje.

Ni politika dva deteta nije pomogla Kini

Kineska vlada je 2016. godine okončala kontroverznu politiku jednog deteta i dozvolila parovima da imaju dvoje dece.

No, ta reforma nije uticala da se poveća stopa nataliteta, iako je došlo do povećanja broja rođenih prve dve godine posle ukidanja zakona.

„Mada je politika dva deteta dala pozitivan učinak na natalitet, ona se pokazala u osnovi kratkoročna“, ocenila je ekonomistkinja Ju Su.

Populacioni trendovi u Kini s godinama su veoma preoblikovani, upravo politikom jednog deteta, koja je uvedena 1979. kako bi se zaustavio rast broja stanovnika.

Porodice koje bi prekršile ovaj propis, suočavale su se sa kaznama, gubitkom posla, a ponekad i sa prisilnim abortusom.

Opao i broj radno sposobnih

I broj radno sposobnih u Kini, što je kako je navedeno, populacija starosti između 16 i 59 godina, takođe je opao za 40 miliona u poređenju sa prethodnim cenzusom iz 2010. No, prema rečima metodologa Zenga Jupinga, i dalje je broj radno sposobnih „veliki“ i iznosi 880 miliona.

„I dalje imamo zavidan broj radnika“, ocenio je on.

No, ekonomistkinja Ju smatra da ukoliko se nastavi sa padom broja radno sposobnih, to bi u nekom trenutku moglo da postane prepreka za kineski ekonomski rast.

Kineski komunistički lideri već su najavili da će morati da se podigne granica za odlazak u penziju, kako bi zemlja mogla da odgovori na pojačanu potražnju i budžetske potrebe. To bi, kako ocenjuje BBC, moglo da znači više posla za postojeće radnike.

Stručnjaci, pak, upozoravaju da svaki pad u broju stanovnika u Kini može da ima velike posledice i na druge delove sveta.

„Kineska ekonomija raste velikom brzinom, i mnoge svetske industrije se oslanjaju na nju. Efekti pada broja stanovnika u Kini imaće posledice na znatan deo sveta“, smatra naučnik sa Univerziteta Viskonsin-Medison, Ji Fusijan.

Komentari

Vaš komentar