Najmanje devet osoba poginulo u eksploziji automobila-bombe u Jemenu

Podeli:
Izvor: Reuters/Fawaz Salman

Najmanje devet osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe u blizini aerodroma u Adenu, privremenom glavnom gradu Jemena.

Veruje se da je još 12 ljudi povređeno u subotnjoj eksploziji, koju je premijer Muen Abdulmalek Said opisao kao „teroristički bombaški napad“, piše BBC, prenosi Radio slobodna Evropa.

Očevici kažu da su među žrtvama žene i deca. Do sada niko nije preuzeo odgovornost.

Lokalni mediji primećuju da se napad poklopio sa dolaskom bivšeg guvernera Adena na aerodrom. On je nepovređen.

Aktuelni guverner je i sam bio meta eksplozije automobila bombe pre tri nedelje u kojoj je poginulo još šest ljudi, prenosi novinska agencija AFP.

Bombaški napad u subotu je najsmrtonosniji u gradu otkako su najmanje 22 osobe ubijene na istom aerodromu prošlog decembra.

Međunarodno priznata vlada nalazi se u Adenu od 2014. godine, kada su ih Huti pobunjenici proterali iz glavnog grada Sane.

Sukob je eskalirao 2015. godine, kada je koalicija arapskih država predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula vojnu operaciju da porazi Huti i vrati vlast predsednika Abdrabuha Mansura Hadija.

U borbama je navodno poginulo više od 110.000 ljudi, izazvana je najgora humanitarna katastrofa na svetu, sa milionima na ivici gladi, a zemlja ostavljena još ranjivijom na pandemiju kovida-19.

Komentari

Vaš komentar