Najmanje četiri vojnika ubijena u terorističkom napadu u Maliju

Svet 04. jul. 202119:33
Podeli:
Izvor: STRINGER / AFP

Najmanje četiri pripadnika malijskih oružanih snaga (FAMa) ubijena su u u napadu "naoružane terorističke grupe" konvoj na severozapadu zemlje, nedaleko od Mauritanije, saopštili su zvaničnici vojske Malija.

„Administrativnu misiju FAMa koja je bila na putu za Lere (u regiji Timbuktu) napala je pre podne neidentifikovana teroristička oružana grupa a pripadnici misije su energično odgovorili“, objavila je vojska na društvenim mrežama.

UN je mirovnu misiju u ovoj zemlji uspostavila u aprilu 2013. pod imenom MINUSMA sa ciljem rešavanja bezbednosnih problema i podrške političkim procesima u toj afričkoj državi.

Misija broji oko 15.000 vojnika, jedna od najvećih mirovnih misija UN-a u svetu, ali je i nasmrtonosnija, jer je do sada poginulo više stotina mirovnjaka.

Francuski predsednik Emanuel Makron je krajem maja najavio da će ta ;zemlja ;povući svojih 5.000 vojnika iz mirovne misije ako se institucionalna nestabilnost u zemlji nastavi, posle nedavnog vojnog puča.

U prva tri meseca ove godine u oružanim sukobima u Maliju poginulo je najmanje 380 civila, podaci su UN misije, a njena kancelarija za ljudska prava navodi da su u istom periodu ;u severnom i centralnom delu zemlje registrovana 232 oružana napada.

Komentari

Vaš komentar