Najavljen referendum u Zaporoškoj oblasti o ulasku u sastav Rusije

Svet 08. avg 202214:11 > 18:1716 komentara
Podeli:
Izvor: ED JONES / AFP

Šef Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Evgenije Balicki potpisao je ukaz o održavanju referenduma o priključenju regiona Rusiji.

Belicki je potpisao dokument tokom foruma pokreta „Zajedno sa Rusijom“ koji se održava u Melitopolju, u Zaporoškoj oblasti, preneo je Sputnjik.

Na forumu učestvuje više od 700 delegata iz cele oblasti. Obraćanje učesnika foruma pročitao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Na osnovu principa slobodnog izbora, uzimajući mišljenje svakog stanovnika našeg regiona kao glavnu vrednost, objavljujemo nameru da održimo referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravni subjekt. Mi smo jedan narod i bićemo zajedno“, navodi se u saopštenju.

Svi delegati u sali jednoglasno su podigli ruke u znak slaganja.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio da će svi pregovori sa Rusijom biti zauvek prekinuti ako se u Donbasu i južnim oblastima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – održe referendumi o ulasku u sastav Rusije.

Komentarišući izjavu Zelenskog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je to želja stanovnika regiona, a ne Moskve i da ne razume zašto se Zelenski obraća ruskom rukovodstvu.

nuklearna centrala zaporožje ukrajina ruski vojnik
Izvor : Tanjug/AP Photo, File

Kijev pozvao na demilitarizaciju Zaporožja

U međuvremenu, Kijev je pozvao na uspostavljanje demilitarizovane zone oko najveće nuklearne elektrane i Evropi, u Zaporožju u istočnoj Ukrajini, gde su borbe s ruskim snagama koje je drže pod kontrolom, izazvale strah od nuklearne nesreće.

Kako podseća Radio Slobodona Eropa (RSE), poslednjih dana Zaporožje je bilo u centru udara koji su oštetili nekoliko struktura, izazvavši gašenje reaktora.

„Ono što treba učiniti jeste ukloniti okupacijske snage iz stanice i stvoriti demilitarizovanu zonu na teritoriju stanice“, rekao je Petro Kotin, predsednik ukrajinske kompanije za nuklearnu energiju Energoatom.

„Činjenica da su oni tamo je najveća opasnost u vremenu koje dolazi, prema nesreći s radijacijom ili čak nuklearnoj katastrofi“, dodao je on.

Nedavne borbe u postrojenju potaknule su Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), da upozori na „vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe“.

Komentari

Vaš komentar