Na protestu u Alžiru slogani protiv Francuske

Svet 09. apr. 202123:429 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ramzi Boudina

Slogani protiv Francuske ponovo su se pojavili u Alžiru na protestu pokreta Hirak koji svakog petka održava skupove protiv tamošnjih vlasti.

Ti slogani su se pojavili dan pošto je francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) otkazao posetu Alžiru zbog epidemije koronavirusa.

„Francuska se vraća, ustajte mladi!“ uzvikivali su demonstranti dok su neki nosili transparente sa natpisom „Tamo gde dodje Francuska, bude uništenje“ ili „Makron nije dobrodošao u zemlju mučenika“.

Od kraja rata za nezavisnost Alžira 1962. godine, Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja zbog kolonijalne prošlosti.

Demonstranti su danas uzvikivale parole protiv predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna.

Pokret Hirak je nastao u februaru 2019. godine kada su se Alžirci usprotivili petom mandatu predsednika Abdelaziza Buteflike. Hirak, koji je nastavio proteste, nema vodju, niti političku strukturu, a traži promenu celog političkog sistema.

Vlasti optužuju Hirak da su u njegovom sastavu i islamistički aktivisti koji pokušavaju da taj miran pokret pretvore u nasilan.

Komentari

Vaš komentar