Na protestima protiv državnog udara u Sudanu povređeno 11 osoba

Svet 05. jul 202215:42
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

U Sudanu je tokom intervencije policije na sedećim demonstracijama u glavnom gradu Kartumu protiv državnog udara povređeno najmanje 11 osoba, saopšteno je.

Prema Komitetu doktora Sudana, koji prati broj povređenih na protestu, policija je na demonstracijama kasno sinoć upotrebila suzavac, a ispaljeni kanisteri pogodili su u glavu neke od demonstranata.

Pročitajte još

Ranije je vođa vojnih vlasti general Abdel Fatah Burhan saopštio da će se vojska povući iz pregovora o rešavanju političke krize u zemlji, koji se uz međunarodno posredovanje vodi sa prodemokratskim pokretom Sudana.

On je takođe obećao da će raspustiti vojno državno veće kada bude formirana nova prelazna vlada.

Burhan nije dao vremenski okvir za svoje povlačenje s vlasti. Vojno veće je na vlasti od prošle godine, kada je državni udar izveden.

Sedeće demonstracije prodemokratskih aktivista održavaju se širom Kartuma. Počele su prošle nedelje, dan nakon što su vlasti razbile protestnu šetnju protiv državnog udara. Tada je poginulo devet, a ranjeno 629 osoba.

Sudanske vojne vlasti su od državnog udara oštro reagovale na ulične proteste, tokom čega je do sada ubijeno 113 ljudi, uključuju i 18-oro dece.

Vojska Sudana je 25. oktobra prošle godine izvela državni udar, prekinuvši tranziciju ka demokratiji nakon tri decenije represivne vladavine predsednika Omara al-Bašira.

Al-Bašira je tokom pobune građana aprila 2019. s vlasti uklonila vojska.

Komentari

Vaš komentar