Na intenzivnoj nezi u Češkoj više nema mesta

Svet 23. feb. 202117:02
Podeli:
koronavirus, kovid, lekari
N1

Odeljenja za intenzivnu negu u Češkoj dostigla su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste veoma brzo, objavilo je češko ministarstvo zdravstva.

Češka je na svetskom vrhu kad je reč o novozaraženima na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a na drugom je mestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih, po podacima AFP-a.

Vlada, koja je uspela da obuzda širenje virusa u prvom talasu na proleće 2020. godine, bori se od tada s novim talasom epidemije kovida-19.

„Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj nezi”, rekao je novinarima zamenik ministra zdravstva Vladimir Černi, izrazivši žaljenje zbog nedovoljno kvalifikovanih zdravstvenih radnika.

Zemlja je prijavila više od 1.160.000 zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije.

Po zameniku ministra, vlada bi trebalo da zatraži od Nemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje.

Pre dve nedelje ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritikovan jer je odbio nemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Čebu, na krajnjem zapadu zemlje.

Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dve obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući prodavnice i autobuske stanice, od idućeg četvrtka.

Od početka meseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga.

Restorani, bioskopi, pozorišta i većina prodavnica zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar