Na hodočašće u Meku samo vakcinisani i oni koji su stekli imunitet

Svet 05. apr 202120:392 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od kovida-19 će moći da idu da obave omru, malo hodošašće u Meki tokom muslimanskog meseca posta ramazana koji počinje sredinom aprila, saopštile su danas saudijske vlasti.

Ministarstvo za Hadž Saudijske Arabije je saopštilo da će biti dozvoljeno „samo osobama imunizovanim“ od koronavirusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamiji u Meki na početku ramazana.

Povezane vesti:

Te osobe se svrstavaju u tri kategorije, one koje su dobile dve doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izlečene od koronavirusa, navele su vlasti.

Za vreme ramazana u Meku obično dolazi veliki broj vernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Malo hodočašće, ili omra, može da se obavi tokom cele godine, za razliku od hadža koji je jednom godišnje.

Malo hodočašće je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije kovida-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mere predostrožnosti.

Prvo je dozvoljeno da dodje samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabije dnevno za omru. Broj je zatim povećan na 15.000 dnevno za omru a 40.000 vernika moglo je da ide u Veliku džamiju za dnevne molitve.

Stranim vernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali Ministarstvo zdravlja bira zemlje iz kojih mogu da dođu zavisno od razvoja pandemije.

Više od 390.000 slučajeva kovida-19 zabeleženo je u Saudijskoj Arabiji, a umrlo je više od 6.700 ljudi. Više od pet miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar