Brojne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona drugog dana izbora u Rusiji

Svet 18. sep. 202119:59 > 19. sep. 2021 11:5924 komentara
Podeli:

Širom Rusije održava se drugi dan parlamentarnih izbora, a biračka mesta otvaraju se u 11 vremenskih zona. Nakon zatvaranja biračkih mesta očekuje da Rusija izabere novu Dumu za sledećih pet godina sastavljenu od 450 članova, kao i nekoliko novih regionalnih i gradskih uprava. Komunistička partija Rusije, druga po snazi u zemlji, nevladine organizacije i nezavisni mediji prijavili su brojne nepravilnosti na parlamentarnim izborima. Grupa za posmatranje izbora Glas takođe je ukazala na zloupotrebe, među kojima su kupovina glasova i slabe mere kontrole glasačkih listića na biračkim mestima.

Kako javlja novinarka Aleksandra Godfroa, i drugog dana glasanja za osmi saziv ruske Dume beleže se nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona. Među nepravilnostima su neproveravanje dokumenata, a posmatrači beleže i da je bilo ubacivanja biračkih listića na nekoliko izbornih mesta, a to se videlo i na video nadzoru. Centralna izborna komisija je rekla da je dobila 137 žalbi od građana da ih neko primorava da glasaju. Takođe je zabeleženo i organizovano glasanje, obično među zaposlenima u državnim službama, gde postoji sumnja da im neko kaže kako da glasaju.

Povezane vesti

Ove godine postoji i neizvesnost koja se tiče izlaznosti. CIK je objavila poslednje podatke u 15 časova po moskovskom vremenu, i oni kažu da je glasalo 25,5 odsto od upisanih u birački spisak. Što se tiče elektronskog glasanja, koje je ove godine prvi put uvedeno, tu je prema podacima glasalo između 73 i 80 procenata onih koji su se prijavili da glasaju na ovaj način.

Dakle, potpuna je nepoznanica koliko je do ovog trenutka izašlo birača, javlja Godfroa iz Moskve.

Sociolozi kažu da će na ovom glasanju biti manja izlaznost nego na ranijim izborima, i to objašnjavaju time da je deo glasača apatičan, dok deo građana smatraju da nemaju za koga da glasaju. Ima i onih koji smatraju da njihov glas ništa ne rešava i da je unapred sve određeno.

„Rezultat izbora je potpuno predvidiv, tako da nemam šta da kažem. Apolitična sam“, rekla je mlađa devojka u anketi na ulicama Moskve.

„Kao i na prethodnim izborima, oni koji žele da izađu, glasaće kako žele“, kaže srednjovečni stanovnik Moskve.

„Meni se sviđa pametno glasanje i to što mogu od kuće da glasam. Da pročitam o kandidatima i njihovim programima. Nadam se da će izbori biti zakoniti i pošteni“, rekao je treći anketirani građanin Moskve.

Inače, danas je u Moskvi primećeno pojačano prisustvo policije, naročito u centralnim delovima, onde gde su se početkom godine održavali veliki protesti. To se objašnjava time da se pokušava sprečavanje ikakvog pokušaja protesta, iako nijedan protest nije ni najavljen. Objavljeno je i da je Istražna komisija Rusije optužila 11 osoba da su hteli da izazovu javne nerede, pozivajući preko jedne društvene mreže na protestni skup.

Sutra je poslednji dan glasanja i uveče bi trebalo da bude poznato koji su rezultati, odnosno kakav je budući sastav Dume.

Komentari

Vaš komentar